Eagles & Horses

Eagles & Horses - Kapela Eagles & Horses, jejíž součástí jsou i sestry Zaňkovy Klára (vpravo) a Veronika (druhá zprava), která se zúčastnila soutěže Česko hledá SuperStar, hraje na festivalu Folkový kvítek na Konopišti. (8. května 2004) | foto: Pavel Pelikán, iDNES.cz

Kvítek překvapila průtrž a SuperStar

  • 3
Na tři tisíce lidí dorazilo na třináctý Folkový kvítek na Konopišti, kde se představily mladé folkové naděje i stálice žánru. Návštěvníky přírodního amfiteátru pod siluetou věže romantického zámku překvapila průtrž mračen či zpěv jedné z účastnic soutěže Česko hledá SuperStar.

Zástupy lidí lemovaly v sobotu již od rána silnici vedoucí z benešovského nádraží na Konopiště. V krásném prostředí amfiteátru se již potřinácté sešly folkové naděje z celé České republiky na Folkovém kvítku.

Soutěž mladých hudebníků pořádá občanské sdružení Květ. Jeho zástupce Jiřího Hoppa letos překvapil zájem návštěvníků, kterých tady bylo přes tři tisíce. "Mám radost z toho, že se lidi nevyděsili předpovědi počasí a i přes zvěsti o průtržích mračen a div ne mrazu sem přišli," řekl Hopp.

Návštěvníci slyšeli dobrý folk, protože po soutěžních vystoupeních přišly na řadu dlouhodobé stálice na folkové scéně. Lidé nadšeně tleskali muzice Kamelotu, Žalmana a spol., Druhé Trávy a dalších.

"Vody se nebojíme, máme stan a pláštěnky, a když bude pršet, tak se schováme. Tady jsem poprvé, líbil se mně Žalman, ale dobří byli i ostatní," uvedla Marta Andělová z Komárova na Berounsku.

Při vystoupení skupiny Hop Trop se z těžkých černých mraků spustily proudy vody. Návštěvníky to však neodradilo.

"Chcete, aby Hop Trop přidal, nevadí vám, že prší?" ptal se moderátor. "Nevadí, ještě jednu, ještě jednu," skandovalo publikum z větší části ukryté pod pláštěnkami.

"Na Hoptropáky sem se těšila celou dobu, mám je ráda již od dětských let, kluci jsou fakt super," řekla pětadvacetiletá studentka Monika Novotná z Prahy.

Soutěž, která měla již tradičně dobrou úroveň, letos vyhrála skupina Berušky z Dobré Vody u Jablonce a v kategorii sólistů zvítězila jejich kapelnice šestnáctiletá Alena Vítová. - o soutěži více zde

Lidé také přijali bubenickou kapelu Jumping Drums, která není zrovna představitelkou klasického folku.

"Obecně jsem rád, že se na folkových festivalech objevují i hudebníci, jejichž doménou je poněkud odlišná hudba, ale přispívají svým vystoupením k jejich obohacení," podotkl Hopp.

Mezi účinkujícími se objevila také jedna z účastnic televizní soutěže Česko hledá SuperStar. Šlo o Veroniku Zaňkovou, která vypadla z desetičlenného finále hned v prvním kole.

Zaňková si zahrála a zazpívala s kapelou Eagles & Horses. V hudebním projektu uctívajícím tvorbu tragicky zesnulé legendy Johna Denvera se představila coby sólistka i Veroničina mladší sestra Klára.

Mezi diváky také bylo na dvě stě čtyřicet dětí z osmi dětských domovů. "Naše sdružení pomáhá domovům. Proto sem děti z nich zdarma zveme," dodal Hopp.

K dobré náladě na Konopišti přispívala trojice moderátorů Radek Havel, Vláďa Růža a Josef Štross, kteří si kupříkladu na folkovou legendu Pavla Žalmana Lohonku připravili "rytmickou past". Domluvili se s diváky, že do jedné skladby budou tleskat úplně jinak, než kapela obvykle očekává.

,