Křesťané věnovali pouť nové Evropě

Novému uspořádání Evropy byla věnována národní cyrilometodějská pouť, které se ve Velehradě zúčastnilo okolo 30 tisíc věřících. Mši před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje po celou dobu vedl předseda České biskupské konference a arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

Kardinál a arcibiskup pražský Miloslav Vlk ve svém kázání připomněl české křesťanské tradice a postavení poutního Velehradu, který v roce 1990 nazval při své návštěvě Jan Pavel II. spojnicí východní a západní Evropy.

Zároveň poukázal také na to, že v těchto dnech přicházejí tisíce lidí na Pražský hrad shlédnout svatováclavské korunovační klenoty představující nejen českou státnost, ale též tisíciletou křesťanskou svatováclavskou tradici.

"Svatý Václav je dědic České země - jak zpíváme. On je kníže - představitel křesťanství na počátku našich dějin. Slavný český král a císař Karel IV. celou svou politickou i náboženskou činností tuto křesťanskou tradici obnovoval a rozšiřoval a jako by ji chtěl vtělit do jediného symbolu - do koruny svatováclavské," připomněl kardinál poutníkům.

Vlk také řekl, že obě tradice, svatováclavská i cyrilometodějská, jsou stále živé. Vzpomněl při bohoslužbě také na fakt, že někteří politici mají neustále paradoxní snahu zužovat svobodný prostor církví. "Myslím na náš, tolik kritizovaný zákon o církvích i na odmítnutí smlouvy mezi Vatikánem a Českou republikou naší Poslaneckou sněmovnou," dodal.

Slavnostní mše se zúčastnilo 23 českých a zahraničních biskupů, mezi nimi i rakouský kardinál Christoph Schönborn. Na moravské poutní místo zavítali i zástupci řeckokatolické církve z Česka a Slovenska.

Při bohoslužbě, kterou doprovázelo nad oltářem motto letošní pouti: Kristus Naděje Evropy, předali své dary zástupci z osmi evropských zemí zapojených do Středoevropských katolických dnů.

Muž a žena v krojích z Bosny a Hercegoviny předali arcibiskupovi dřevěný kříž s 41 jmény katolíků, které muslimové před deseti lety vyvraždili ve farnosti Uzdol při  válce na Balkáně. Češi, zástupci z Chodova, darovali keramickou vázu s emblémem Kristus - Naděje Evropy a trnovou korunu.

Dívky z Maďarska předaly symboly královské moci: korunu, žezlo a jablko. Poláci přivezli pastýřskou hůl a krajku, Slovinci symboly manželství - snubní prsteny, Rakušané obraz Panny Marie z poutního místa Mariazell, Slováci sýr a dřevěné sochy svatých Cyrila a Metoděje. Věřící z Chorvatska přivezli olivový olej a krajku. Místní z Velehradu přinesli chléb a víno.

Řád sv. Cyrila a Metoděje za dlouholetý přínos v oblasti výtvarné a architektonické tvorby při stavbách nových kostelů a úpravách liturgických prostor převzal Ludvík Kolek. Čestné uznání za vynikající umělecké zpracování filmových námětů obdržel od České biskupské konference režisér František Filip.

Poutníky pozdravil dopisem apoštolský nuncius Josef Ender, který mimo jiné napsal, že věří v důvěryhodné plnění spolupráce mezi katolickou církví a vedením státu. Požádal také obě strany o sebepochopení při vyjednávání o česko-vatikánské smlouvě.

Předseda ekumenické rady církví evangelík Ladislav Volný shromážděným připomněl, že se v současnosti před vstupem do Evropské unie otevírá pro církve nový prostor. Kardinál Schönborn pozval všechny věřící na mariánskou pouť do rakouského poutního místa Mariazell, kde v květnu 2004 vyvrcholí Středoevropské katolické dny.

Dvouhodinová bohoslužba vrcholila za deště a zvuku zvonů svatým přijímáním a pozdravy zahraničních biskupů.

Cyrilometodějská pouť ve Velehradě skončí v neděli slavnostní mší na zahájení Plenárního sněmu katolické církve v České republice. Bohoslužbu povede kardinál, arcibiskup pražský, primas český a předseda Plenárního sněmu katolické církve v Česku Miloslav Vlk.