I zpěváci Milan Drobný a Karel Gott kdysi dělali cyklistiku závodně. S Drobným...

I zpěváci Milan Drobný a Karel Gott kdysi dělali cyklistiku závodně. S Drobným byl dokonce Vršecký v jednom oddíle. | foto: František VlčekMAFRA

Soud rozhodl. Britský zpěvák James Bay Gottovu píseň Pábitelé nevykradl

  • 19
Hudba k hitu Hold Back the River britského zpěváka Jamese Baye není odvozená z písně Pábitelé z repertoáru Karla Gotta, jejímž autorem je Ladislav Štaidl. V pátek 16. února o tom rozhodl pražský městský soud, rozsudek není pravomocný. Žalobu k soudu podal Štaidl, po jeho smrti v řízení pokračuje syn Jiří.

„Soud vycházel především ze závěrů, že v případě písně Pábitelé se nejedná o jedinečnost díla, a ze závěrů, že píseň žalovaných není plagiátem písně Pábitelé,“ uvedla soudkyně Alena Červená. „Zkoumané osmitaktí je běžnou melodií, kterou lze najít v řadě dalších skladeb různých žánrů,“ dodala soudkyně.

Štaidlův právní zástupce Rudolf Leška před soudem argumentoval mimo jiné tím, že osmitaktový úsek, který je podle něj z Pábitelů odvozený, kvůli opakování tvoří téměř polovinu celé písně. Podle něj nejde o to, že by autoři Hold Back the River použili pouze stejnou stoupající melodii, stejné jsou podle něj především tóny.

Zástupce Baye a jeho spoluautora Iaina Archera Radim Krofta ale uvedl, že o zneužití cizího díla podle jeho názoru nejde. Poukázal na to, že podobná melodie se vyskytuje v mnoha dalších skladbách, některé dnes soud přehrál jako důkaz. Před vydáním Pábitelů byl podle něj motiv použit například v písni Sun of Jamaica od skupiny Goombay Dance Band. Používaný ale podle něj byl i v lidové a vážné hudbě. Britští hudebníci podle něj do autorských práv Štaidla nezasáhli.

Jako důkazy soud provedl dva znalecké posudky. První zpracovala Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze (HAMU) a tvrdil, že píseň odvozená je. Druhý vytvořili odborníci ze znaleckého ústavu Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Ti uvedli, že melodie v obou skladbách je v několika taktech skutečně podobná, skladby mají ale i podstatné rozdíly.

Soudkyně se přiklonila k hodnocení z posudku JAMU. „Podává celistvější obraz v dané věci, danou tematikou se zabývá ze širšího úhlu pohledu, zohledňuje dle názoru soudu více aspektů pro samotné posouzení,“ vysvětlila Červená.

Skladbu Hold Back the River vydal Bay v roce 2014, dostala se na druhé místo britského singlového žebříčku a získala nominaci na cenu Grammy za nejlepší rockovou píseň. Pábitele nazpíval Gott v roce 1984, vznikla též anglickojazyčná verze Wonderland.

,