Gipsy.cz - promo snímek k albu Reprezent (2008)

Gipsy.cz - promo snímek k albu Reprezent (2008) | foto: Indies Scope © Roman Černý

Jsem mladej a chci změnit svět, rapuje Gipsy.cz

  • 64
Reprezent, nové album Gipsy.cz, je jedním z nejočekávanějších titulů sezony. A přináší také očekávanou muziku. Portál iDNES.cz nabízí exkluzivní ukázky z celé desky.

Album Reprezent začíná celkem logicky - "proklamací" Benga beating, jakýmsi volným pokračováním hlášek o tom, "jak to chutná, když černá muzika je hutná" z minulé desky. Tedy aspoň pokud lze soudit z české menšiny textu.

Už následující písnička Barvoslepej svět slučuje dva přístupy pro Gipsy.cz typické: ironii, resp. satiru, a komentář ke společenskému problému, v tomto případě problému  "barevných": "Kam zařadit se/když nevim sám/jestli jsem bílej, nebo černej chuligán".

Podobně "angažovaných písní" (což je samozřejmě zprofanovaný termín, v případě Gipsy.cz má ovšem dvojí platnost - jejich interprety jsou totiž i občansky angažovaní lidé) je na albu několik.


Nejprve digitálně, pak do obchodů

Jak vychází album Reprezent od Gipsy.cz

Nová deska Radka Bangy a spol. je ode dneška, tj. 26. května, k dostání v digitálním formátu ke stahování na oficiální stránce vydavatelství Indies Scope Records na adrese www.indies.eu. CD podoba alba se do obchodů dostane až 5. června.


Asi nejmrazivější a nejtemnější je Amen Savore, jejíž obsah tkví ve větě "z normálních cigánů se stávají feťáci". Přímočarý a zjevně prožitý text podporuje i skoro až pohřební hudba.

Gipsymu jsou blízká i "motivační" témata. Jedno takové je vepsáno už v názvu písně Udělej něco! (se sloganem "Jsem mladej/a chci změnit svět"), jiné naznačuje titul Dokud dejchám, který ovšem přes "hustý jazyk" ve své pozitivnosti přece jen trochu "šustí papírem".

Gipsy.cz nejsou jen "spasitelé", taky se umějí pobavit a umějí si dokonce - jako málokdo tady - udělat sami ze sebe legraci, viz titulní sebeironická písnička Reprezent na téma "jako americký rapeři na MTV/budeme hustý, černý a zlý", korunovaná dětským sborem.

Mnohé z písniček Gipsy.cz mají evidentně hitové ambice, nejvíc asi Večernice, kde se frontman představuje nejen jako raper, ale i výborný "tradiční" zpěvák.

A zájem bude pochopitelně také o závěrečnou A na závěr si s námi dejte trochu té Čunárny. Písnička, kterou Gipsy.cz zřejmě ne úplně uváženě slíbili a díky tomuto slibu se evidentně stali tak trochu štvanci sama sebe, ale obstojí skutečně jen jako bonus alba, které jinak potvrzuje výjimečnost postavení téhle kapely na české scéně. I za jejími hranicemi.