Jasná páka vydává největší hity

  • 4
Dvacet let uplynulo od doby, kdy začal koncertovat jeden z největších objevů české klubové scény - kapela Jasná Páka, hrající pubrock kořeněný prvky rock'n'rollu a rhythm & blues. Kapela, jež u nás jako první zavedla dívčí sbory a v jejíž sestavě hrál například David Koller, se rozhodla oslavit výročí koncertním turné a vydáním kolekce největších hitů s názvem Od začátku do konce.
Jedna z nejdůležitějších položek české rockové historie, Jasná páka, respektive Hudba Praha, vstala u příležitosti 20. výročí svého vzniku z mrtvých. Od rozchodu na podzim 1996 tak občas nárazově činila, ale její letošní reunion je zasazen do širšího rámce: místo jednorázového koncertu proběhlo turné plus vydání reprezentativního 2 CD Jasná páka/Hudba Praha: Od začátku do konce, které vydává firma Sony Music Bonton.

Jasná páka byla krátce po svém vzniku na počátku 80. let řazena mezi kapely takzvané nové vlny. S novou vlnou, alespoň tak, jak byl tento termín vnímán ve světě, ovšem hudba skupiny měla pramálo společného: to už spíš syrový rock'n'roll a rhythm & blues, nalinkované jednou provždy Rolling Stones a jinou povinnou školní četbou. Zůstali jí věrni i poté, co se v souvislosti s honem na čarodějnice, vyvolaným kampaní bolševického listu Tribuna, přejmenovali na Hudbu Praha - i poté, co elegantně vpluli do devadesátých let jako jedna z jistot české klubové scény.

Jasná páka: Od začátku do konce - obal CD, (c) 2001.

Jasná páka: Od začátku do konce - ilustrace z bookletu; (c) 2001.

Jasná páka: Od začátku do konce - booklet; (c) 2001.

Jasná páka: Od začátku do konce - booklet; (c) 2001.