Colours of Ostrava - Goran Bregovič

Colours of Ostrava - Goran Bregovič | foto: MAFA - Alexandr Satinský

Hvězdný Bregović na Colours fandil Gipsy.cz

  • 1
Prolog šestého ročníku festivalu Colours Of Ostrava přilákal do areálu pod Slezskoostravský hrad nečekané množství návštěvníků.

Na to, že se začínalo ve čtvrtek, lze předpokládat, že většina z – podle odhadů pořadatelů – osmi až devíti tisíc návštěvníků byla místních. To je nezanedbatelný počet, není však divu: program byl velmi lákavý.

Celý festival, jehož první večer byl provázen občasnými přeháňkami, odstartovali ve čtvrt na sedm stále populárnější a zahraničními pódii protřelí Gipsy.cz.

Kapela zcela splňuje to, co návštěvník právě tohoto festivalu očekává především: originalitu, osobní vyjádření, držení "prstu na tepu doby" a zároveň ukotvení v hlubokých hudebních kořenech.

Kapela i její frontman jsou na pódiu instrumentálně stejně silní jako na albu Romano Hip Hop a show, kterou dělají zejména zpěvák Gipsy a bravurní houslista Vojta Lavička, dojem z jejich vystoupení ještě násobí.

Hlavní hvězdou prvního večera byl pro mnohé Goran Bregović se svým Wedding And Funeral Bandem, složeným ze srbských dechařů a dvou bulharských vokalistek.

Zemitá balkánská dechovka sice dnes už zdaleka není takový šok jako před nějakými deseti lety a některé hlasy o potřebě alespoň hlavních představitelů tohoto žánru, mezi které Bregović samozřejmě patří, vymanit se z žánrového klišé určitě mají kus pravdy.

Je ale fakt, že Bregović je výborný skladatel a mnohé jeho písně mají stále velkou přesvědčivost a sílu. A navíc – Bregović prý celé vystoupení svých předchůdců Gipsy.cz proposlouchal po straně pódia. Možná u našich muzikantů nalezne další inspiraci.

Vrchol večera patřil největším domácím hvězdám: Kryštof na domácí ostravské půdě nemohl samozřejmě dopadnout špatně, i kdyby se mu to jinde stávalo. Což se nestává.

Průřez z jeho tvorby si s Richardem Krajčem "jeho Ostravané" zpívali prakticky od začátku do konce i přes krátkou průtrž mračen, během níž hlediště mírně prořídlo.

Krajčův hlavní dar – kromě talentu na silné melodie – je v komunikaci s publikem, která se přes jeho herectví zdá naprosto upřímná. A tak mu fanoušci doslova zobou z ruky zcela právem.

První den Colours Of Ostrava tedy nasadil letošnímu ročníku laťku poměrně hodně vysoko. Dnes se začne naostro. Prognózy o předprodejích vstupenek jsou více než nadějné a program vskutku lákavý.