Hříšný tanec má zpoždění

Premiéra českého muzikálu na motivy známého hudebního filmu Hříšný tanec se odkládá. Původně měl muzikál, v němž má vystupovat Helena Vondráčková, přivítat první diváky v listopadu 2001 ve zrekonstruovaných prostorách kina Blaník. Právě zpoždění při stavebních úpravách v kinosále způsobilo odklad premiéry muzikálu až na květen 2002.

Zatím není jasné, zda stavební firma stihne do konce května dokončit úpravy kina Blaník. Pokud by se to nepodařilo, našel by muzikál Hříšný tanec útočiště v prostorách Pyramidy -  GoJa Music Hall na pražském Výstavišti, kde by v květnu 2002 vystřídal muzikál Pomáda.

Stavební úpravy v kině Blaník i přes potíže stále pokračují. Muzikál by měl ovlivnit provoz kina tak, že by odpadlo pouze jedno filmové představení od devatenácti hodin. Od jedenadvaceti hodin by se opět promítal film. Podle původního plánu mělo být během prázdnin sníženo a prohloubeno jeviště a vybudováno zázemí pro herce.

Hříšný tanec ve filmové podobě plnil kina před více než deseti lety a jeho nesčetné reprízy stále dokážou přitáhnout diváky k televizním obrazovkám. Film natočil v roce 1987 režisér Emile Ardolino, podepsaný o něco později například pod úspěšnou Sestrou v akci.

Nápad přenést Hříšný tanec na divadelní prkna dostal moderátor a muzikálový herec Martin Hrdinka. "Dlouho jsem chodil a přemýšlel, co by se dalo v Praze hrát, aby na to chodili lidi, aby to mohl být výpravný muzikál se vším všudy, tedy činohrou, tancem a zpěvem," říká Martin Hrdinka, kterého prý kamarádi utvrzovali v přesvědčení, že je to opravdu dobrý nápad.

Kino Blaník, ve kterém se od podzimu měl hrát nový muzikál na motivy filmu hříšný tanec.

Architekt Michael Klang zamýšlí v Blaníku odstranit čtyři řady sedadel, aby se prohloubilo jeviště. Aby diváci lépe viděli na herce a tanečníky, sníží se jeviště ze současných sto čtyřiceti na devadesát centimetrů. Po rekonstrukci přibude zázemí pro herce, šatny, maskérny a sklad. (5. 4. 2001)