Housle jsou můj hlas, říká půvabná Vanessa Mae

Dva a půl dne stráví houslistka Vanessa Mae v Praze - pro velký zájem dnes bude ještě opakovat včerejší vystoupení. "Chci toho náležitě využít," prohlásila půvabná dívka, která nedělá rozdíl mezi popem a klasikou. V programu má i večeři s předsedou vlády, obvyklou prohlídku hlavního města a chce si také poslechnout domácí hudebníky. "Možná s nimi natočím příští desku," říká. Má thajské i čínské předky a od čtyř let žije v Londýně. Z české klasiky uznává Antonína Dvořáka.
Svůj styl označuje za fúzi.
"Vyrůstala jsem s klasickou hudbou, poslouchala jsem Beethovena a Čajkovského. Od čtrnácti let natáčím i popové desky. Vstřebávám všechno včetně rocku, popu, reggae nebo trip hopu. Mám ráda naprostou svobodu vyjádření," vysvětlila Vanessa Mae. Inspirace klasikou je pro ni stále nejsilnější, ale ráda skládá i populární hudbu. "Je to velmi zajímavá zkušenost a já ji využívám, když vyjíždím na popová turné," dodala houslistka.
Koncertuje také s vyloženě klasickým programem a pro Zimní halu Slavie si nachystala kombinací obou směrů. "Chci si zazpívat dvě písničky, i když mám sennou rýmu. Také vím, že můj hlas, to jsou vlastně mé housle, kterým nechci ubírat prostor. Ale zpívání mě láká.
Ještě mám připraveny úpravy Vivaldiho nebo skladby z alba Storm," prozradila Vanessa Mae.
Na popu se jí líbí, že se neustále proměňuje a vyvíjí. "S klasikou zvu posluchače do minulosti, zatímco pop je hudba budoucnosti," míní houslistka. Ráda by složila muziku, ve které hrají hlavní roli právě housle a jež se zalíbí i v roce 2020.
Vanessa Mae, která patří podle magazínu People mezi padesát nejhezčích lidí světa, hraje už od tří let. "Chvíli jsem váhala, jestli se mám věnovat klavíru nebo houslím, ale nakonec jsem se rozhodla pro ně," vzpomíná Vanessa Mae, která vydala svou první autorskou desku The Violin Player v roce 1995. K jejím klasickým albům patří Vivaldiho Čtvero ročních období nebo Classical Album I a II. "Líbí se mi i elektrická kytara, která má blízko k houslím. Možná se naučím nějaké triky od elektrických kytaristů," uzavřela své široké plány Vanessa Mae.

Témata: Vanessa Mae