Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hana Hegerová: Správná píseň mi utrhne srdce

  17:07
Haně Hegerové je sedmdesát. Jubileum zpěvačka předjímala pátečním koncertem v rodné Bratislavě, zatímco nedělní pražské vystoupení si naplánovala do vinohradského divadla. V předprodeji zmizely lístky za hodinu a situace se opakovala, když pořadatelé přidali další vystoupení na 28. října. Je to symbolické. Sváteční datum 28. října se vztahuje k bývalému Československu, státu založenému před třiaosmdesáti lety, ve kterém se zpěvačka narodila jako Carmen Farkašová. Do značné míry se její písně staly společným majetkem, který - na rozdíl od Československa - trvá.
Mít vyšší plat, tak...

Hana Hegerová má v žilách krev střední Evropy, zčásti slovenskou, zčásti českou, ale také maďarskou i německou. Od dětství se učila jazyky, doma v Bratislavě poslouchala z desek opery a chodila do baletu. V šesti letech tančila pohádkového trpaslíka ve Slovenském národním divadle, na gymnáziu hrála v ochotnickém souboru. Na herečku se začala připravovat v odborném divadelním kurzu bratislavské konzervatoře.

Jméno Carmen nahradila Hanou proto, že je považovala za příliš umělecky zavazující. "Lidé by si mohli myslet: hraje špatně, a ještě si dá jméno Carmen," říkala. A příjmení si změnila po mamince na Čelková.

Režisér Jiří Krejčík ji objevil pro svůj film Frona, v němž dostala hlavní roli. S filmaři se dostala do Prahy, kde jí Jan Werich nabídl angažmá v Divadle ABC, ale raději se vrátila na Slovensko a vdala se. Hrála v žilinském divadle, brala měsíčně sedm stovek. Manžel byl tenkrát na vojně a o syna se jí starala matka. "Mít vyšší plat, patrně bych zůstala žilinskou herečkou," žertovala Hegerová, která během divadelních prázdnin roku 1957 začala zpívat v bratislavské Tatra revui. Pak si o sobě přečetla kritiku, podle které má Slovensko úžasnou zpěvačku evropského formátu. O rok později, zlákána nabídkou Divadla Rokoko, se přestěhovala do Prahy.

Raději se nechlubit

V šedesátých letech se Hana Hegerová vyvázala z prvního manželství i divadelních angažmá. To semaforské jí dalo skladby Barová lavice, Z mého života nebo V opeře. Zpívala skvěle blues Černá Jessie, jazzový tradicionál Oh, Daddy, židovskou lidovku Noc, při níž ji doprovázel smyčcový orchestr. Uměla si vybírat autory, zvláště Pavla Koptu, tvůrce jejího šansonového světa. Neutopila se v žádném hudebním žánru, naopak jej přizpůsobila svému profilu. Dramatické cítění, schopnost zažehnout v písni příběh, emoci nebo silný pocit z ní učinily ve svém oboru nezastupitelnou interpretku. "Slovo šanson znamená ve Francii píseň. Nepředepisuje hudební formu, ale osobní angažmá interpreta," vysvětlovala své pojetí Hegerová, která převzala písně z repertoáru francouzských klasiků šansonu Edith Piaf (Petr a Lucie) nebo Jacquesa Brela (Lásko prokletá).

Své recitály přenesla do Belgie, Švýcarska či Německa, kde často vystupovala na scénách různých kabaretů a komunikovala s publikem jeho rodnou řečí. K životním triumfům Hany Hegerové patří hostování v pařížské Olympii. "Bývá nazývána 'českou Piaf' nebo 'Greco Východu', je však šansonovou zpěvačkou světové třídy," psal list Bild-Zeitung. Během husákovské normalizace zpěvačka záměrně tajila příznivé recenze na svá zahraniční vystoupení. Obávala se závisti nebo zákazů. "Jsem si téměř jista, že ve svých dobrých letech bych udělala mnohem víc, než mi bylo dopřáno. Ale nemyslím na to, jdu dál," komentovala svoji situaci později.

Kvalitní síto

"V mém žánru bych se neudržela, kdybych nebyla sama sebou, to prostě nejde. V tom je určitý handicap kolegů ze středního proudu, totiž jak sledovat nové a nové trendy, a přitom si udržet svou tvář," řekla Hana Heger ová kdysi měsíčníku Melodie. Svého nového velkého hitu se dočkala až v roce 1987, kdy vydala album Potměšilý host: nad Levandulovou, autorů Petra Hapky a Michala Horáčka, žertovala, že konečně má masovou hospodskou píseň. Ve výroční anketě, kterou časopis Melodie pořádal o rok později, vyhrála kategorie zpěvačka roku, album roku a singl roku.

V polovině devadesátých let hrdě hlásila, že na koncertech přivítala třetí generaci posluchačů. Znovu vyšly starší desky Lásko prokletá, Recital 2, Ohlédnutí a Potměšilý host, před třemi lety se na trhu objevil záznam vystoupení Hany Hegerové v Bratislavě. Kromě toho umělkyně nezapomíná žít. Ráda si kupuje drahé věci, udržuje si kondici cvičením a svým dvěma vnukům se snaží vynahradit čas, který prý neměla na syna. Ten je profesionálním hasičem.

Hana Hegerová sice říká, že ráda ztrácí hlavu, ale při výběru písní je velmi náročná. Čeká, dokud pocit spokojenosti nepřeváží nad dlouhými pochybami. V tom se nezměnila, a možná proto k ní nové šansony zatím nepřicházejí. "Vždycky čekám na text, který mi, jak říkám, utrhne srdce," tvrdí zpěvačka, jež dokáže posluchače přesvědčit, aby cítili totéž.

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

„Jsem z toho úplně hotová.“ Swift drží prvních 14 příček americké hitparády

30. dubna 2024  19:59

Americká popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla...

Nový festival na renesančním zámku. Litava park zve na Mig 21 i Ledeckého

30. dubna 2024

Na renesančním zámku Bučovice a přilehlé louce se poslední víkend v květnu bude konat festival...

RECENZE: Trojanovy Žáby budou těžkou konkurencí běžným agenturním představením

30. dubna 2024

Premium Putovní představení Žáby, tedy velké sólo Ivana Trojana, vlastně nabízí to nejlepší z Dejvického...

Festival ve Zlíně poctí Polívku či Bočana a předznamená olympiádu

30. dubna 2024  12:02

Zlín Film Festival, nejstarší přehlídka filmů pro děti a mládež na světě, nabídne v 64. ročníku 293...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...