GLOSA: Mirai mají našlápnuto, prostředí klubu využili do mrtě

  • 0
Kapely Poetika a Mirai v úterý v pražském Lucerna Music Baru pokřtily své debutové desky. Za kmotry byli písničkář Pokáč a Ewa Farna. A na to, že obě kapely jsou na začátku své dráhy, to byl večer plný zábavy a dobře našlapané muziky.

Poetice, která na svém albu Trinity kombinuje pop s rapem, v koncertním provedení velmi slušel živý bubeník. A celkově hudba hraná v klubu měla daleko větší drive, než jakého se dostane posluchači studiových nahrávek kapely. První polovina večera vyvrcholila křtem novinky, jehož se ujal písničkář Pokáč.

Kapela Mirai, v jejímž čele stojí zpěvák Mirai Navrátil, nastoupila po desáté večerní a naložila pořádně. Především se jejímu koncertu nedalo nic vytknout hudebně. Navrátil zpíval notu za notou naprosto přesně, a to i když vzal do ruky kytaru nebo sedl za klávesy. A dobře fungoval i přizvaný další kytarista.

Ale to by měl být dejme tomu standard. Čím Mirai zaujali jaksi „nad plán“, byl způsob, kterým pojali scénu a jak z prostředí klubu vytěžili maximum. Energie mezi pódiem a zaplněným hledištěm Lucerna Music Baru stříkala jako blázen a kapela si hezky pohrála s jednoduchými projekcemi a účelnými světly. Mezi milé drobnosti, které dotvářely atmosféru, patří třeba blikající bicí. Dohromady všechno věci, jež povyšují „jen klubový koncert“ výš.

Desku Konnichiwwa pokřtila Ewa Farna a připomněla, že před deseti lety její debut podobně posvětila Lucie Bílá. S Mirai si nakonec zazpívala i svůj hit Leporelo.

Mirai mají po sérii singlů na kontě solidní album a nyní dokázali, že více než dobře obstojí v druhé a mnohdy důležitější hudební disciplíně – dokážou skvěle bavit i naživo. Společné turné Poetiky a Mirai se uskuteční příští rok v březnu.