Folková noc přilákala tisíce lidí

Tisíce lidí zavítaly na devatenáctý ročník hudebního festivalu Folková noc, který se konal v Ondříkovicích u Frýdštejna. Návštěvníkům se zde představila například zpěvačka Lenka Dusilová a písničkáři Jiří Schmitzer, Vlasta Redl či Jaroslav Samson Lenk.

"Celkem se tu vystřídalo na dva tisíce posluchačů, to je víc, než v minulých letech. Ohlasy od muzikantů byly dobré, spokojení byli i diváci," uvedl pořadatel Dalibor Cidlinský.

Po osmnácti letech se festival přesunul na nové místo: zatímco předtím se konal na frýdštejnském koupališti, letos diváci mířili o pár kilometrů vedle - na louku u statku v Ondříkovicích. "Areál obstál na výbornou," radoval se druhý den Cidlinský.

"Je tu dobré zázemí pro muzikanty i diváky a hlavně je to tu klidnější, větší pohoda. Na koupališti už byla za ta léta příprava festivalu dobře zvládnutá, dělalo se to už skoro setrvačností. Tady je to zase trochu privátní, domácká atmosféra."

Za kvalitní přípravu by si organizátoři Folkové noci zasloužili jedničku. Už od Frýdštejna lemovaly silnici směrovky, i místa na parkování byl dostatek; za louku, která sloužila jako parkoviště, by se nestyděl snad ani legendární festival Woodstock. Ochotní byli i pořadatelé s vysílačkami, což na českých festivalech stále ještě nebývá běžné.

To, že festival je mezi příznivci folku pojem, naznačovaly i registrační značky aut: Praha, Hradecký kraj, Jihočeský kraj a další vzdálená místa. "Jezdíme do Frýdštejna už deset let. Teď s sebou navíc bereme i děti, které vyrostly. Je to pěkně strávený večer, taková atmosféra na jiných festivalech není," říkali u svého favorita manželé Červinkovi z Pardubic.

Během sedmi hodin se na scéně Folkové noci objevila vyhlášená jména českého folku: trojice Vlasta Redl, Jaroslav Samson Lenk a Slávek Janoušek, písničkář a herec Jiří Schmitzer, folkový nestor Pavel Žalman Lohonka, přijela i zpěvačka Lenka Dusilová. Nechyběli ani mladí muzikanti z jablonecké hudební školy Ciskotéka: skupiny Jantar, Pexeso a zajímavá písničkářka Klára Fišerová.

Z Liberce dorazila kapela Jarret. "Folková noc byla jedních z důvodů proč jsme začali vůbec hrát na kytary," prozradil baskytarista Marek Štulír. "Je tady vždycky výborné hraní, už tu vystupujeme potřetí. Výtečné je i místní publikum. Sjíždějí se sem totiž lidé, kteří jsou v pohodě. A navíc jsou tady krásné holky."

Už nyní plánuje Dalibor Cidlinský jubilejní, dvacátý ročník Folkové noci. "Uskuteční se příští rok třiaadvacátého července."

,