Taraf de Haidouks

Taraf de Haidouks | foto: Respect Music

Festival Respect zahájí rumunské hvězdy

Jakýmsi předkrmem každoroční přehlídky world music Respect Festival jsou dva po sobě následující koncerty rumunských umělců v Paláci Akropolis 13. a 14. května.

Maria RaducanuV úterý 13. května vystoupí v Akropoli vynikající rumunská zpěvačka Maria Raducanu, srovnávaná se slavnou interpretkou portugalského fada Marizou, stejně jako s nadstylovou Islanďankou Björk.

Maria Raducanu má za sebou jazzovou minulost, ta se ale promítá zejména do stylu doprovodu, jemuž dominuje jazzově hraná kytara. Většinu repertoáru Marie Raducanu ovšem tvoří zejména emocionální balady, blízké tradičnímu žánru doina.

Zpěvačka se neomezuje zdaleka jen na rumunský repertoár. Zpívá ukolébavky z Moldávie, éterické balady i nadčasové songy východní Evropy, z jejích úst je často slyšet ruština. K těmto písním patří například Čornyj voron, který se stal kultovním hitem na YouTube.

Maria Raducanu: Čornyj voron

Taraf de HaidouksO den později v Akropoli vystoupí staří známí Taraf de Haidouks, první romská cimbálovka, která účinkovala na festivalech WOMAD a poté dobyla Evropu i Ameriku, podle deníku Independent "nejlepší cikánská kapela na světě."

I u nás velmi oblíbení Taraf de Haidouks přivezou obměněný koncertní program. Zhruba zpoloviny by jej měl tvořit "klasický" repertoár, tedy variace na romskou lidovou hudbu, polovina by měla vycházet z obsahu nového alba.

To vydali Taraf de Haidouks na prestižním labelu Crammed Discs vloni pod názvem Maškaradá a má pro leckoho asi překvapivou náplň: kapela na něm totiž k obrazu svému předělala skladby autorů, tradičně řazených k vážné hudbě, byť vesměs ovlivněných folklorem: Bély Bartóka, Arama Chačaturjana či Manuela de Fally.

Taraf de Haidouks hrají Bélu Bartóka