Portugalská zpěvačka Iolanda na semifinále Eurovize 2024 ve Švédsku

Portugalská zpěvačka Iolanda na semifinále Eurovize 2024 ve Švédsku | foto: REUTERS/Leonhard FoegerReuters

Diváci Eurovize rozhodli o první finálové desítce. Uspěla Ukrajina, Finsko či Chorvatsko

  • 4
Prvním semifinálovým večerem odstartoval ve švédském Malmö 67. ročník soutěže Eurovision Song Contest 2024. Zúčastnilo se ho patnáct států, přičemž do finále, které se bude konat v sobotu 11. května, postoupilo deset.

O výsledcích rozhodli hlasováním výhradně diváci u televizních obrazovek nebo přímo v sále, nikoliv odborná porota. Klání o účast ve velkém finále se zúčastnili zástupci Kypru, Srbska, Litvy, Irska, Ukrajiny, Polska, Chorvatska, Islandu, Slovinska, Finska, Moldavska, Ázerbajdžánu, Austrálie, Portugalska a Lucemburska.

V sobotu večer se v Malmö díky hlasům fanoušků představí zpěvačka Silia Kapsis z Kypru, Srbsko bude zastupovat zpěvačka Teya Dora, Irsko bude fandit výkonu zpěvačky Bambi Thug, barvy Ukrajiny bude hájit dvojice Alyona Alyona a Jerry Heil, z Finska dorazil a ve čtvrtečním večeru uspěl bizarní projekt Windows95man, Chorvatsko má želízko v podobě zpěváka s pseudonymem Baby Lasagna.

Ze Slovinska dorazila zpěvačka Raiven, Portugalsko bude držet palce své favoritce Iolandě, za Litvu v prvním semifinále uspěl Silvester Belt a konečně Lucembursko se může radovat z postupu zpěvačky Tali.

Druhý semifinálový večer se bude konat ve čtvrtek 9. května a představí se na něm zástupkyně Česka zpěvačka Aiko. Jejími soupeři budou mimo jiné zástupci Nizozemska, Norska, Rakouska, Řecka nebo Izraele.

V centru pozornosti bude v druhém semifinále právě izraelská zpěvačka Eden Golan, která vystoupí s písní Hurricane. Vzhledem k ničivé válce, kterou vede izraelská armáda v Pásmu Gazy v reakci na rozsáhlý teroristický útok palestinského hnutí Hamás z loňského 7. října, byli do Malmö kvůli chystaným demonstracím a obavám z násilností povoláni policisté z celého Švédska, které posílily i bezpečnostní složky ze sousedního Dánska a Norska. Při vstupu do arény, kde se soutěž uskuteční, čekají návštěvníky kontroly podobné těm na letišti. Počítá se také s využitím dronů.