VIDEO: Připomeňte si hity Cranberries i sólové písně O’Riordanové

  • 1
Hlas Dolores O’Riordanové, jež v pondělí zemřela, byl nedílnou součástí „soundtracku devadesátých let“. Na každé desce Cranberries bylo zpravidla hned několik hitů, jež se posluchačům zaryly pod kůži. Tady jsou některé z nich napříč diskografií kapely i zpěvaččinou sólovou dráhou.

Linger (1993)

Druhý singl z první desky Cranberries Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? sice skončil v irské hitparádě třetí, v americké osmý a v britské až čtrnáctý, ale byl to první skutečný hit kapely. Dočkal se i řady coververzí, například od zpěvačky Kelly Clarksonové.

Zombie (1994)

Deska No Need to Argue byla nabitá peckami jako Ode to My Family nebo I Can’t Be with You. Nade vše ční protestsong Zombie, který napsala sama zpěvačka. Text písně ani její videoklip, který se natáčel přímo v Belfastu, nenechává posluchače na pochybách, že řeší spor o Severní Irsko.

Salvation (1996)

Hlavní singl z alba To the Faithful Departed pojednává o zneužívání drog a ve své době byl kritizovaný jako příliš poučující. Každopádně jde o rozjetou rockovou písničku, která se neoposlouchala ani po letech.

Just My Imagination (1999)

V roce 1996 si dala kapela pauzu, ale už o tři roky později je tu další album Bury the Hatchet a na něm kromě jiných hodně akusticky založená skladba Just My Imagination. Stejně jako uvětšiny písní Cranberries jsou pod ní podepsaní O’Riordanová a kytarista kapely Noel Hogan.

Time Is Ticking Out (2001)

Poté, co se Cranberries „vypořádali“ se severoirským konfliktem, vzali si na paškál také problémy se životním prostředím. Naštěstí stále platí, že hlavní skladatelská dvojice dokáže i protestsongy psát tak, aby z nich byly především dobré písničky. Skladba Time Is Ticking Out z desky Wake Up and Smell the Coffee to rozhodně prokazuje.

In the Ghetto (2001)

Cranberries ve stejné době nahráli také coververzi slavného songu od Elvise Presleyho, skladba In the Ghetto se však na desku Wake Up and Smell the Coffee nedostala. Respektive vyšla pouze na některých rozšířených vydáních (v Japonsku a Británii ano, ve Spojených státech ne).

Ordinary Day (2007)

V roce 2003 se Cranberries rozešli a Dolores O’Riordanová vydala o čtyři roky později své první sólové album. Pilotním singlem desky Are You Listening? se stala píseň Ordinary Dream. Skladbě se dařilo ve Spojených státech (a Chorvatsku a Itálii), v Británii však propadla.

The Journey (2009)

Druhá zpěvaččina sólová deska No Baggage vyšla v roce 2009 a singl The Journey se trochu víc blížil zvuku starých Cranberries, album jako celek si však velkou přízeň kritiků nezískalo.

Fire & Soul (2012)

V roce 2009 došlo k obnovení kapely a o tři roky později vyšla deska Roses, s níž tehdy Cranberries přijeli koncertovat i do Česka. V baladě Fire & Soul tehdy kapela použila smyčku s bicími. Album se tehdy dočkalo jen lehce nadprůměrného hodnocení.

The Glory (2017)

Sedmé studiové album Something Else, které Cranberries vydali loni, je skutečně „něčím jiným“. Kapela nahrála akustické verze svých starších hitů jako Linger, Zombie, Free to Decide nebo Ode to My Family. A zapojila do nich i orchestr. Do zdařilých předělávek organicky zapadly i tři premiérové kousky, jedním z nich byla skladba The Glory.