Kapela Mars Volta

Kapela Mars Volta | foto: Profimedia.cz

Deska, která si věštectvím pohněvala duchy

Při nahrávání desky The Bedlam In Goliath se kapele Mars Volta prý nervově zhroutil zvukař. Těžko říci, zda pod tlakem šílené energie, která z vůdčí dvojice muzikantů vyzařovala už v době, kdy působili v respektované texaské kapele At The Drive-In, nebo vlivem hluku, který soubor produkuje.

Mars Volta, podobně jako kritikou kdysi adorovaní At The Drive-In, jsou jednou z nejhlasitějších kapel a jejich čtvrté studiové album v průběhu necelých pěti let se nedá poslouchat jinak než ve stylu "volume nadoraz doprava".

Každý tón působí jako úder na solar a srdce se rozbuší ve stejně zběsilém tempu jako jejich hudba. Potichu zní Mars Volta zmateně a skladby se rozpadají na jednotlivé stylové prvky.

Základy souboru tvoří kytarista Omar Rodriguez-Lopez a zpěvák Cedric Bixler-Zavala, podle jehož zajímavě posazeného hlasu bylo možné identifikovat i jeho předchozí kapelu.

Směsice rocku, free jazzu a funku
Kromě několika neznámých muzikantů je doplňuje ve studiu velmi často také kytarista Red Hot Chili Peppers John Frusciante.

Zdá se, že na nové desce The Bedlam In Goliath Fruscianteho vliv výrazně vzrostl a že do divoké a rychlé směsi hardcorového punku, starého dobrého psychedelického rocku a dokonce i free jazzu pronikly rysy funk metalu, typického pro uhlazené Redhoty.

Možná díky němu též ubylo elektroniky, takže Mars Volta jsou tentokrát při vší své excentrické image rockovější než dřív.

The Mars Volta - Goliath (živě pro MTV)

Bedlam In Goliath je šílená deska také po stránce svého obsahu. Je to údajně album o okultismu, ale texty jsou natolik osobní, že bez bližšího vysvětlení autorů jsou nesrozumitelné.

Údajně jsou v nich zašifrovaná taková zásadní věštecká poselství, že ne všechny duchovní bytosti byly vydání alba nakloněny. Kromě zhrouceného technika totiž pronásledovaly kapelu při jeho přípravě další smůly.

Na turné jim utekl jeden z muzikantů, dvakrát někdo vytopil studio, v němž natáčeli, Bixer-Zavala prodělal nepříjemnou operaci nohy, několikrát zmizely záznamy jejich hudby z počítačů...

Oproti předchozím deskám však cítíme ve skladbách řád. Hysterie a zdánlivý chaos působí jako kontrolované prvky. Mars Volta se svou deskou dostali do nových, posluchačsky přístupnějších oblastí, než byly jejich minulé nahrávky.

The Mars Volta - The Bedlam In Goliath
CD, Universal. Celková délka 75:52 minut, doporučená cena 429 korun.
Hodnocení MF DNES: 70 %