Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deset největších festivalových taháků

  14:06
Festivalová sezóna už zase klepe na peněženky. Časopis Filter pro vás vybral deset hrdinů, kteří se pokusí přejet tuzemské hranice, aby pak hudebním fanouškům zpříjemnili korzování mezi frontami na toitoiky a na pivo.
Garbage

Garbage - Americká rocková kapela Garbage | foto: CorbisProfimedia.cz

1. GARBAGE
Kde: Rock For People, Český Brod, 5. července + Pohoda Festival, Trenčín, 15. července
Co jsou zač: Největší potvrzenou hvězdou letošního léta jsou zatím Garbage, kapela, která stále promlouvá do hitparádových dramat, i když už méně než před pár lety. Mají za sebou čtyři alba a několik hitů, které pod širým nebem budou maximálně fungovat.
Jací jsou naživo: Na festivalu je uvidíme poprvé, ale bude to už jejich druhá návštěva naší malé republičky. Poprvé tu hráli v roce 1999 na Zimním stadionu Slávie v Praze a pamětníci uvádějí, že si koncert zapamatovali hlavně díky temperamentní zpěvačce Shirley, která kypěla přemírou energie. 

2. NICK CAVE & THE BAD SEEDS
Kde: Love Planet, Tábor, 13. srpna
Co je zač: Nick Cave, to je temný šansoniér a miláček intelektuálů. Původem Australan, který se proslavil už téměř před třiceti lety coby člen skupiny The Birthday Party. Kult osobnosti si podržel i na sólové dráze, a i když nejste jeho oddaný fanoušek a nemáte doma všechny jeho desky, dekadentní festivalový dýchánek po boku tohoto charismatického podivína by mohl přijít vhod i vám.
Jací jsou na živo: Cave u nás vystupoval už několikrát, takže víme, co očekávat. Umí být barově zádumčivý i rocknrollově rozdivočelý. Atmosféra jeho vystoupení je pak zcela specifická. Máte chuť k tomu popíjet absint, kouřit tvrdý francouzský cigára nebo se řezat do ruky...

3. ASIAN DUB FOUNDATION
Kde: Colours Of Ostrava, Ostrava, 10. července + Pohoda Festival, Trenčín, 15. července
Co jsou zač: Ostří hoši z pakistánské komunity v Londýně. Upozornili na sebe albem Rafi´s Revenge a následným turné s Primal Scream. ADF jsou v podstatě politická kapela, vznikli v komunitním centru a bojují nejen za práva svých bratrů. Bojují ale hudbou, nikoliv sebevražednými atentáty – zase tolik jich v kapele není...
Jací jsou na živo: Jak už dokázali v Česku několikrát, ADF jsou jedna z největších koncertních jistot na světě. Totálně energický set, ostré kytary, divoké beaty, halekací refrény a skvadra rozdivočelých chlápků, kteří to myslí upřímně a dělají naplno.

4. GEORGE CLINTON + PARLIAMENT / FUNKADELIC
Kde: Colours Of Ostrava, Ostrava, 10. července
Co jsou zač: Koho vzrušují legendy, musí tohle léto do Ostravy. George Clinton je chlápek, který sice není tak profláklý jako jeho kámoš James Brown, ale jeho přínos populární hudbě není o moc menší. Dnes čtyřiašedesátiletý pošuk s nejméně přehlédnutelným účesem ve vesmíru je jedním z těch, kdo může za to, jak zní současná černá muzika od funku až po hip hop. Koneckonců patří k nejčastěji samplovaným interpretům vůbec.
Jací jsou na živo: Clinton si s sebou přiveze svou partu Parliament/Funkadelic, což znamená dvacet lidí na pódiu, téměř estrádní show, skvělé muzikantské výkony, smrtelný groove a to všechno tři a půl hodiny v kuse. Jestli se tam chystáte, začněte trénovat, ať to s váma nesekne.

5. SISTERS OF MERCY
Kde: Love Planet, Tábor, 12. srpna
Co jsou zač: Gotický rock zase začíná být in, a tak by mohli Sisters Of Mercy kápnout do noty nejen zaseklým nostalgikům, co se v koupelně zamykají před dětma a potají si malují oční linky. Sisters Of Mercy byli zásadní kapelou tohoto stylu a jejich kariéra vrcholila na přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy vyšla klasická alba Floodland a Vision Thing. 
Jací jsou na živo: U nás hráli už dvakrát, jednou krátce po revoluci a pak  v roce 2001. I když si spousta lidí myslela, že už se rozpadli, protože od Vision Thing nevydali nové album, není tomu tak. Pořád pilně koncertují a prý je to pořád strhující zážitek – tedy když zrovna nemá frontman Andrew Eldritch, vyhlášený cholerik a egomaniak, svůj den.

6. MORCHEEBA
Kde: Semtex Culture, Brno, 3. září
Co jsou zač: Britský projekt, za nímž stojí dva permanentně zhulení bratři Godfreyovi. Mají za sebou už pět desek, z nichž nejslavnější je Big Calm z roku 1998, která definovala, jak má vypadat popové downtempo, či chcete-li – trip-pop. Letos vyměnili zpěvačku, kdy sametovou Skye Edwards vystřídala sametová Daisy Martey.
Jací jsou na živo: Uvidíme novou zpěvačku a uslyšíme asi hodně věcí z aktuálního alba The Antidote, které si dobře vede v britských žebříčcích a kvůli němuž bude kapela na turné. Jak jsme mohli zjistit už na festivalu Go Planet Roxy před dvěma, či na E.T. Jamu před sedmi lety, bude to asi pohodový a spíše vyklidněný koncert plný silných melodií,

7. CARL COX
Kde: The Festival, Roudnice nad Labem, 1. července
Co je zač: Je to jediný DJ v naší desítce a to už o něčem svědčí. V Česku má pověst dýdžejského supermana, za což může nejen PR masírka tanečních médií, ale patrně i jeho příjmení, které zní českým uším velmi domácky. Jak si jinak vysvětlit, že u nás má dokonce svůj vlastní festival?
Jaký je na živo: Jako producent se Cox až na pár výjimek moc neprosadil, jako dýdžeji mu ale může skutečně konkurovat jen málokdo. Jeho bájný set z loňské party v Brně zvednul ze židle i největší skeptiky. Coxovy zbraně jsou dvě – technicky zcela precizní mix techna a trance v kombinaci s charismatem skutečné, ale přitom pohodové hvězdy. Navíc si ho narozdíl od jiných DJs za gramofony vždy všimnete.

8. INSPECTAH DECK (WU-TANG CLAN)
Kde: Hiphop Kemp, okolí Hradce Králové, 19. srpna
Co je zač: Obecně méně známý, prakticky však jeden z nejdůležitějších členů legendární hiphopové party Wu-Tang Clan. Funguje nejen jako MC, ale i jako producent. Necpe se do mainstreamu, drží se rapové podstaty a těší se velkému respektu napříč celou scénou. Vlastním jménem se jmenuje Jason Hunter a kromě Inspectah Deck funguje také pod dalšími pseudonymy jako Rollie Fingers, Fifth Brother nebo Rebel INS.
Jaký je na živo: I když není známý třeba jako jeho kolegáček z Wu-Tang RZA, rapoví příznivci budou jistě uhranutě mávat rukama. Inspectah Deck, to je totiž original hip hop přímo z Brooklynu. 

9. JJ72
Kde: Rock For People, Český Brod, 4. července
Co jsou zač: Příznivci britské kytarové scény nejspíš při pohledu na nabídku tuzemských festivalů posmutněli – nikdo z aktuálně horkých jmen asi tento rok nepřijede. Jedinými potvrzenými reprezentanty jsou irští JJ72, charakterističtí především vysokým hláskem zpěváka Marka Greanyho. Letos v létě vydávají své třetí album, na kterém se poprvé představí jejich nová basistka Sarah Fox a dobrá zpráva je, že je stejně hezká jako ta první. 
Jací jsou na živo: Kromě pěkné basistky můžete očekávat emocemi nabité vystoupení, které potěší všechny, co milují Placebo nebo rané Smashing Pumpkins. Dobré doporučení je i to, že si je v minulosti vybrali za předkapelu i takové hvězdy jako Coldplay nebo Suede.

10. MANOWAR
Kde: Masters Of Rock, Vizovice, 16. července
Co jsou zač: Americká metalová legenda. Jedni z typických představitelů všeho, proč je tahle scéna tak legrační a fascinující zároveň. Díky inspiraci Kiss byli Manowar vždy především metalovým cirkusem, postaveným na velkých gestech, machistickém chlapáctví a krvavých rekvizitách včetně image á la Barbar Conan.
Jací jsou na živo: Pro Českou republiku prý mají tyhle "obludy" připraveno speciální vystoupení, dokonce má jít o světovou premiéru. Pořadatelé festivalu na svých stránkách tvrdí, že "Manowar poprvé ve své dlouholeté kariéře vystoupí za doprovodu symfonického orchestru a pěveckého sboru." To zní lákavě, taková věc jistě dojme i pyramidky na vašem metalovém křiváku.

Článek pochází z magazínu Filter, jehož nové číslo s Monkey Business na obálce je nyní k dostání v prodejnách časopisů a tisku. - o časopisu Filter více zde

Autor:

Byla jsem na sebe přísná. Trvalo najít pochopení pro své „chyby“, říká Langerová

  • Nejčtenější

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

17. června 2024  11:50

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart....

Strach posílá muzikál Anděl Páně k soudu. Karlín jej uvede v upravené verzi

12. června 2024  16:29

Hudební divadlo Karlín vypustí pasáže muzikálu Anděl Páně, o kterých režisér Jiří Strach tvrdí, že...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zemřel hudebník Dario G. Autor tanečních hitů i hymny mistrovství světa

18. června 2024  8:05

Zemřel hudebník a producent Paul Spencer, známý jako Dario G. Bylo mu 53 let. Autor tanečních hitů...

Drogy a aktivismus. Umělci ostře vystoupili proti směru AVU i Národní galerie

14. června 2024  17:31

Údajně neúnosné poměry na Akademii výtvarných umění a v Národní galerii kritizuje petice, kterou...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Byla jsem na sebe přísná. Trvalo najít pochopení pro své „chyby“, říká Langerová

11. června 2024

Rozstřel Aneta Langerová letos slaví dvacet let na scéně. Výběrovým albem Zázračné písně krajina 20 LET,...

Osobní útoky a dezinformace, komentují petici vedení AVU a Národní galerie

18. června 2024  16:27

K petici, která minulý týden ostře napadla současný stav Akademie výtvarného umění i Národní...

Letní filmová škola ocení Suchého i Kačera. Zakončí ji Mádlovy Vlny

18. června 2024  15:15

Divadelník Jiří Suchý a herec a režisér Jan Kačer (in memoriam) obdrží na Letní filmové škole v...

Zemřela herečka Anouk Aiméeová, známá z filmu Muž a žena. Bylo jí 92 let

18. června 2024  12:40,  aktualizováno  13:26

Ve věku 92 let zemřela francouzská filmová a divadelní herečka Anouk Aiméeová. Agentuře DPA to v...

Chci, aby má díla byla plná kontrastů, říká umělec Jan Gemrot

18. června 2024  12:01

Jan Gemrot do neděle vystavuje svoji nejnovější kolekci STARDUST v Galerii Václava Špály na Národní...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...