David Stypka & Bandjeez v pražské Malostranské besedě 19. dubna 2018

David Stypka & Bandjeez v pražské Malostranské besedě 19. dubna 2018 | foto: Yan Renelt, MAFRA

VIDEO: Filmaři posílají vzkaz zesnulému Davidu Stypkovi

  • 0
Valašští filmaři se rozhodli rozloučit se důstojně se zpěvákem Davidem Stypkou a oblékli do nového kabátu píseň Optaj sa dědy, kterou napsal v roce 2015 na text Michala Horáčka k filmu Děda.

„V Davidovi jsem viděla od začátku obrovský tvůrčí potenciál, a proto jsem ho oslovila také, když jsme chystali pohádku Největší dar,“ svěřila se zpěvačka, režisérka klipu a producentka Marta Santovjáková Gerlíková. Stypka nabídku přijal a následovaly dva roky práce. 

„Byla to intenzivní spolupráce, a to i v době, která ho kvůli nemoci stála obrovské množství sil. Přesto všechno dokončil k obrovské spokojenosti nás všech. Věřím, že jeho skvělou hudbu a tři písně, které pohádku provázejí, budou moci diváci posoudit sami už brzy v kinech,“ dodala Gerlíková.

S odchodem Davida Stypky, který 10. ledna podlehl v 41 letech rakovině, se producentka nesmířila dodnes. „Byl to nejen vynikající muzikant, ale hlavně výborný kamarád a úžasný člověk. A já mu toho hodně dlužím.“ S kolegy z branže se proto rozhodla natočit klip, jímž vzdává zpěvákovi hold. „Píseň v souvislosti s Davidovým odchodem má pro mě ještě jinou dimenzi, ze které mrazí. Jako by svým dětem vzkazoval, že pokud si s něčím nebudou vědět rady, mají jít za dědou, za prarodiči,“ vysvětlila Gerlíková.

Píseň Optaj sa dědy původně pro film Děda nazpívali František Segrado a právě Marta Santovjáková Gerlíková. „V Davidově podání ale nesmí být zapomenuta, a tak jsme se rozhodli, že ji oživíme a vyjádříme mu tak náš obdiv. Ani na vteřinu nám v tom neváhali pomoct Petr Vavřík (Buty) a Marcel Gabriel ze skupiny Mňága a Žďorp. Klávesy nahrál Pavel Sotoniak z Davidovy kapely Bandjeez.“

V klipu posílají Davidovi vzkazy producenti filmu Děda a herci z pohádky Největší dar. Připojil se i Bolek Polívka, Radek Melša nebo Sabina Rojková, která přijela na Valašsko k písni natočit klip. Nechybí ani vzkazy kapel Buty nebo Mňága a Žďorp.

Poslední album Davida Stypky Dýchej by mělo vyjít letos v září. Snímek Největší dar svůj termín premiéry zatím hledá a do kin se dostane podle pandemické situace.