Chet Faker, Berlín, 3. 5. 2014

Chet Faker, Berlín, 3. 5. 2014 | foto: Čestmír Jíra/Musicserver.cz

GLOSA: Hvězda Colours Chet Faker je živě stejně přesvědčivý jako na albu

  • 1
V sobotu v rámci evropského turné koncertovala jedna z nejžhavějších nových hvězd současnosti, mladý muzikant a zpěvák říkající si Chet Faker v Berlíně. Mladý Australan bude jednou z hvězd letošních Colours of Ostrava.
Chet Faker, Berlín, 3. 5. 2014

Před třemi nedělemi debutoval albem Built On Glass (glosu k albu najdete zde) a vzhledem k jeho křehké a komorní podobě bylo zajímavé zjistit, jak tahle hudba bude působit naživo. Vyprodaný Postbahnhof, klub pro cca 1000 lidí, navíc velmi mladých lidí o věkovém průměru kolem dvaceti let, sliboval velká očekávání.

Chet Faker

90 %

Berlín, Postbahnhof, 3. května 2014

A Chet Faker je nezklamal. Přestože - nebo protože? - jeho vystoupení se vlastně v máločem lišilo od studiové nahrávky, která si vlastně vystačila s poměrně jednoduchými elektronickými beaty, samply a pár živými nástroji. V živé podobě je zastupovaly klávesy s navoleným zvukem "old school" elektrického piana. A stačilo to.

Chet Faker, Berlín, 3. 5. 2014

Vše totiž ovládl v repertoáru, složeném hlavně z písní z alba, sámm Chet Faker svým obrovským charismatem, otevřeností, jakousi "samozřejmostí" a v první řadě výtečným zpěvem a silnými melodickými písněmi. Ani takové věci jako jeho vlastní "předtočené" sborové vokály nebudily ani náznakem dojem nějaké falše či playbackové nepatřičnosti.

Chet Faker, Berlín, 3. 5. 2014

Bude zajímavé, jak Faker tuhle hudbu přenese na velké pódium Colours, kde má hrát na jedné z hlavních scén, před několikanásobné množství lidí než v Berlíně. Po jednoznačném úspěchu sobotního koncertu se však není třeba obávat. Jeho moderní komorní soul v mimořádně přesvědčivém podání se ukazuje jako svým způsobem "samonosný". Otevřené uši nemůže nezasáhnout.