Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Českého slavíka vyhrála Ewa Farna. Do Síně slávy vstoupil Václav Neckář

  8:30aktualizováno  23:47
V pražském Foru Karlín se rozhodlo o letošních držitelích Českých slavíků. Mezi zpěvačkami vyhrála Ewa Farna, která si odnesla i Absolutního slavíka. Předčila Lucii Bílou a Monikou Absolonovou. Kapely Mirai a Kryštof nestačily na Kabát. Zpěvákem roku se stal Marek Ztracený před Vojtěchem Dykem a Richardem Krajčem. Mezi rapery zaujal Calin. Do Síně slávy vstoupil Václav Neckář.

Letošní ročník Českého slavíka začal předtočenou scénkou, kde moderátorské dvojici Ondřej Sokol a Aleš Háma naoko vyčetli loňské přešlapy. Sokol s Hámou následně zahájili samotný slavnostní ceremoniál ve Foru Karlín vlastním pěveckým vystoupením a choreografií s tanečnicemi. „To je neuvěřitelné – začínat takhle dlouhý přenos tím nejlepším číslem, že?“ komentoval to následně Sokol.

Moderátoři dále přivítali hvězdy v sále a to včetně moderátora Jaromíra Soukupa, ze kterého si přitom v úvodní předtočené scénce dělali šoufky. A nešetřili ho ani později, když naráželi na jeho soukromý život.

První kategorií večera byly zpěvačky. Zlatou slavicí se stala Ewa Farna. „Vždycky si říkám, že budu vtipná a pak se tady dojmu jak k*etén,“ uvedla dojatá zpěvačka, která se na první místo vrátila po loňské odmlce. Farna si v závěru večera přišla ještě pro jednu cenu, získala totiž nejvyšší počet hlasů i celkově a patří jí tedy kategorie Absolutní slavík. „Moc si toho vážím, myslím, že za to může to moje skvělé léto,“ dodala opět dojatá zpěvačka.

Až stříbrná příčka tak mezi ženami vyšla na Lucii Bílou. „Mám za sebou nádhernej rok. Jsem šťastná a myslím, že si to zasloužím,“ uvedla zpěvačka, která se v posledních desetiletích umísťovala pravidelně na prvním místě. Bronzová slavice pak připadla Monice Absolonové. „Mám pocit, že jsem se spletla,“ řekla a upozornila na to, že dosud se umísťovala pouze jako Skokan roku. Ceny všem třem slavicím postupně předali Jiří Korn, Martin Dejdar a Sagvan Tofi.

Mezi zpěváky si Zlatého slavíka opět odnesl Marek Ztracený. „Nikdy to nebudu brát jako samozřejmost,“ slíbil nyní už trojnásobný vítěz. Vzpomněl na svůj letošní úspěch, když třikrát vyprodal fotbalový stadion v Edenu. „Je to unikátní chvíle, kdy nejhorší zpěvák může předat cenu tomu nejlepšímu,“ řekl pak Ztracenému Leoš Mareš, když sošku předával. „Budu se dál snažit,“ dodal ještě Ztracený a pozdravil Šumavu i svého syna u televize.

Druhý skončil Vojtěch Dyk, stejně jako loni. „Zpíval jsem, kde se dalo. Chystám i O2 arenu,“ vtipkoval v narážce na nynější módu koncertů v naší největší hale. „Chtěl bych poděkovat i svojí ženě, která mne podporuje. Až na pár dnů v měsíci,“ dodal překvapivě, čímž částečně pobavil sál.

Na třetí místo opět dosáhl Richard Krajčo. „Mne ty živé přenosy v poslední době strašně stresují, dostal jsem z toho panické ataky,“ přiznal nad soškou. „Moc jsem se sem těšil, ne vždy to tak bylo,“ uvedl v narážce na slavné „slavičí“ vystoupení, kdy na ceremoniálu vystoupil se zalepenou pusou na protest proti playbacku. Nyní to označil za mladistvé rebelantství. „Hudba nás všechny spojuje,“ dodal Krajčo a vyzdvihl význam takzvaného středního proudu.

Pro zlatého slavíka si stejně jako loni přišla skupina Kabát. „My, takoví rockoví dinosauři jsem porazili ty mladý kapely,“ pochvaloval si Josef Vojtek. Háma upozornil, že Kabát bude příští rok hrát už pětatřicet let ve stejném složení. Stříbrného slavíka v této kategorii obdrželi Mirai. Kapela ovšem nebyla přítomna, zrovna koncertovala v Pardubicích. „Děkujeme za krásný rok. Doufám, že se z toho snu ještě dlouho neprobudíme,“ uvedl její lídr Mirai Navrátil přímo z koncertního pódia s radujícím se davem fanoušků v pozadí.

Třetí skončili Kryštof. „Je důležité poslouchat českou hudbu, stále se tu valí ta světová,“ uvedl Richard Krajčo a upozornil fotografy, aby jeho kapelu vyfotili v kompletním složení. Kapely vyhlásily herecké sestavy, ve kterých se objevili Jakub Štáfek či třeba Jiří Mádl. Jednu z obálek otevřel i Michael Kocáb. „Byla to díra na politickém trhu,“ okomentoval hudebník svou někdejší účast na odchodu sovětských vojsk. Stejně jako mezi zpěváky i jména kapel zůstala totožná s těmi loňskými.

Český slavík 2023

Do Síně slávy na Českém slavíkovi 2023 uvedla Václava Neckáře Marta Kubišová

Hvězdou samotného závěru večera se ovšem stal Václav Neckář, když vstoupil do Síně slávy. Cenu mu symbolicky předala Marta Kubišová. „My jsme spolu 22. října v Hybernii zpívali Časy se mění,“ připomněl Neckář. „Je to můj kamarád,“ dodala jasně Kubišová. Neckář tak doplnil Jiřího Suchého, který loni novou tradici zahájil. Jako čerstvě oceněný pak zapěl svou novou píseň Andělé strážní.

Ve stále relativně nové kategorii „Hip hop a rap“, kterou se pořadatelé Slavíka pokoušejí oslovit mladou generaci, zvítězil raper Calin. I ten byl na koncertě, pro změnu v Brně. „Můžu mluvit, jo? Myslím, že jsou lepší adepti na tuhle cenu, každopádně díky moc,“ vzkázal neokázale český hudebník s moldavskými kořeny.

Český slavík

Celonárodní anketu o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a hudební skupinu vymyslel v roce 1962 tehdejší redaktor Mladého světa a pozdější scénárista, režisér a cimrmanolog Ladislav Smoljak. Do roku 1991 nesla název Zlatý slavík. Práva na pořádání ankety nyní vlastní TV Nova.

Na druhém místě se umístili ATMO Music, kteří loni brali první pozici. „Chtěl bych poděkovat paní z krámku pod barákem, že mi uvázala kravatu,“ uvedl jeden z dvojice raperů. Třetí skončil Marpo. „Každej čeká, že budu někoho urážet či se vztekat, ale já bych chtěl poděkovat,“ řekl. Jména těchto vítězů vyhlásila nezvyklá sestava celebrit včetně hereček Marty Dancigerové, Petry Hřebíčkové, Tatiany Dykové či sportovců Attily Végha a Alexandera Choupenitche.

Objevem roku určili hlasující Terezu Balonovou, která v děkovné řeči vyzdvihla své fanoušky: „Jak říkala Ewa Farna, podporujete českou muziku.“ Balonové jméno vyřkla zpěvačka Marie Rottrová. Nejoblíbenější Píseň roku posluchačů Rádia Impuls se stal song Hory od šumperské skupiny O5 a Radeček. „Je to doma!“ zvolal zpěvák Tomáš Polák a dodal, že až dosud kapela za třicet let své existence nic nevyhrála. „Klidně se dneska vožer, máme Slavíka,“ vzkázali pak „Radečci“ do kamer svému nemocnému bubeníkovi.

Vondráčková vyprodala O2 arenu

Letošní Český slavík je už celkově jedenašedesátým ročníkem. Soutěž popularity, která plně navazuje na dřívějšího Zlatého slavíka, se v roce 2021 vrátila po čtyřleté odmlce. Jedná se tedy už o třetí ročník po obnově.

„Všechno, co v minulosti bylo zlé, hodíme za hlavu a na Slavících rádi zahrajeme,“ pochvaloval si před přenosem Josef Vojtek, frontman skupiny Kabát, která před lety svou cenu vrátila na protest proti problematickému nakládání s výsledky hlasování. Kabáti totiž byli prvním interpretem, kteří během večera po Hámovi se Sokolem vystoupili.

Helena Vondráčková na Českém slavíkovi 2023

Následovalo živé medley písní z repertoáru Moniky Bagárové, Jana Kirschner zahrála novinku z chystaného alba a Helena Vondráčková taktéž předvedla výběr svých hitů. Matadorku české populární hudby odměnilo Forum Karlín potleskem vestoje. Zpěvačka navíc v přímém přenosu oznámila koncert v O2 areně a spustila předprodej lístků. Její příznivci o ně okamžitě projevili nebývalý zájem a během neuvěřitelných 55 minut naši největší koncertní halu téměř vyprodali. To se dá popsat jako bezprecedentní počin.

Minuta před přímým přenosem? Jsme v bezvědomí, líčí moderátoři Sokol a Háma

Vojtěch Dyk pak naživo předvedl píseň věnovanou svému zesnulému otci. V nezvykle dlouhém úvodu upozornil na důležitost smrti v našich životech. „Přál bych si, aby pro nás nebyla tabu a před dětmi ji netajili,“ uvedl dojatý zpěvák. Hold nedávno zesnulé Yvonne Přenosilové vzdala Jitka Čvančarové, když zazpívala její hity Boty proti lásce a Roň slzy. „Ráda bych její odkaz připomněla. Všichni na ni myslíme,“ zmínila Čvančarová a upozornila na zpěvaččinu odvahu, když jako mladá podepsala zásadní dokument pražského jara Dva tisíce slov. Živě zazpíval i oceněný Marpo, Chinaski či dívči skupina Vesna se svým hitem z Eurovize.

V samotném závěru večera pak ještě před Neckářem vystoupila Eva Burešová. A o poctu – taktéž letos zesnulému - Vašo Patejdlovi se postaral Ondřej Brzobohatý s Igorem Timkem z kapely No Name, když zapěli jeho hit Ak nie si moja.

Český slavík 2023

ZPĚVAČKY
1. Ewa Farna
2. Lucie Bílá
3. Monika Absolonová

ZPĚVÁCI
1. Marek Ztracený
2. Vojtěch Dyk
3. Richard Krajčo

SKUPINY
1. Kabát
2. Mirai
3. Kryštof

HIP HOP A RAP
1. Calin
2. ATMO Music
3. Marpo

ABSOLUTNÍ SLAVÍK
Ewa Farna

OBJEV ROKU
Tereza Balonová

SÍŇ SLÁVY
Václav Neckář

Nejoblíbenější PÍSEŇ ROKU posluchačů Rádia Impuls
Hory (kapela O5 a Radeček)

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

VIDEO: Mrknete a vše se promění. Patnáctiletá La Putyka láká na Okamžik

26. dubna 2024  15:38

Cirkusové šapitó Azyl78 už brzy odhalí svou plachtu, aby pozvalo diváky na aktuální novocirkusovou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...