Britští Faithless vydávají album Outrospective

  • 1
Skupina Faithless byla založena v roce 1995 v Londýně trojicí Sister Bliss (jedna z nejlepších britských DJs), Rollo Armstrong (producent mj. Pet Shop Boys nebo Bjork) a Maxi Jazz. Outrospektive je jejich třetí album, hodnocené kritikou poměrně rozporuplně. Zatímco Michal Pospíšil z Rock & Popu si myslí, že je to hudba velmi vhodná k žehlení, internetová encyklopedie All Music Guide albu udělila jeden a půl bodu z pěti.

Elektronické album Outrospective představuje jakýsi výběr toho nejtypičtějšího pro progresivní trance a house. Vyšlo v létě 2001 a předcházel mu singl We Come 1, což je spolu s hitem Muhammad Ali asi nejvýraznější píseň na Outrospective.

Ženský hlas na albu, stejně jako na obou předchozích, patří zpěvačce Dido, jež se proslavila spoluprací s rapperem Eminemem (v písni Stan z alba Marshall Mathers) a pak vydala album No Angel, které se na výsluní hitparád hřálo poměrně dlouho. Dido je mimochodem sestra zakladatele a producenta kapely Rolla.

V srpnu 2000, na počátku natáčení alba, prohlásila členka kapely, DJ Sister Bliss: „Chci, aby toto album bylo průlomové. Chci, aby dokumentovalo vrchol naší kreativity.“ Zda se tak stalo, posuďte sami.

Nové album britských Faithless, Outrospective, se stalo podnětem k mnoha kritickým přím.