Diskuze

Zavrzal pohorkami a vytáhl kluka s terčem. Ten se Krylovi po letech přihlásil

Pětapadesát let v březnu uplynulo od vydání naší patrně nejúspěšnější folkové desky. Debut Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka vedle zlidovělých písní doprovází i výrazná fotografie Josefa Koudelky. Příběh vzniku ikonického obalu přinášíme v dalším díle seriálu Slavné fotografie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RRS

Tuhle desku jsme doma měli. Moc dobře si vzpomínám, že v jejím obalu byl "Návštěvní den v Semaforu", zatímco gramodeska s Krylem byla přihozená do obalu k desce "S úsměvem idiota".

0 0
možnosti
RZ

Kryl je největší obžaloba porevolucniho vývoje. On jako první viděl mravní balast Klause a Havlovo pohrdání lidmi. Oba se také k němu postavili po smrti dost mizerně. Pro mě je to jeden z největších Čechů nejen 20.stoleti.

2 7
možnosti
VM

Ale že se 30 let po jeho smrti dočkáme komunistického prezidenta, zakazování nesprávných názorů, cenzury a vyhazování z práce za politický názor, to ani on netušil. A naštěstí se toho nedožil. To zklamání, že všechno dělal zbytečně, by pro něj bylo strašné.

3 10
možnosti
MB

Kryl byl geniální. Jeho písničky jsem poprvé poznal v revolučních dnech 1989, ale poslouchat ho začal až po roce 1994 kdy zemřel. Sehnal jsem si tehdy všechna alba, která u nás vyšla. A poslouchám je dodnes. Nejraději mám Bratříčku zavírej vrátka, Rakovinu a Dopisy. Na YouTube jsou jeho písničky, které přezpíval D. Landa. Nezpívá špatně, ale na Kryla nemá. Krylův zpěv je takový jemný, oduševnělý..

1 0
možnosti

J35i20ř48í 13Š46e85d98a

31. 3. 2024 9:43

pasážová revolta rozhodně nereagovala na srpen 68.. ta písnička je úplně o něčem jinym a zcela určitě byla napsaná dávno před srpnem

1 0
možnosti
MC

Varuje před srpnem. Smrkovský mu kvůli ní řekl, že je zbytečně temný. Oni maj pražské jaro a veselí se. Veselá léta šedesátá. Ona byla o nich. Generaci. Třeba Hutkovi.

1 2
možnosti
Foto

⚫Kryla si můžete pustit v určité atmosféře, jenže do rádia se jeho temné písničky nehodí. Zato Nohavica dovede člověka rozparádit 🎼hanba sláva🪗 i svou tvorbou přimět k zamyšlení a nemusí být zrovna svědomím naroda....je fajn, že ho máme.

2 7
možnosti
MC

Tím se Nohavica udržel na výsluní. Svojí tvorbu zpestřil. Zpřístupnil všem věkovým kategoriím. Udělal ze sebe šaška aby nezapadl. Má jisté charisma, kdy jde i s davem. Kryl s davem nejde

1 1
možnosti
Foto

👊🗡️Na čí straně by stál Kryl dnes, si nedokážu tipovat, on se totiž s nikým nemazal....a tak jsem rád za tehdy i dnes drsně smířlivého Jarka Nohavicu.🪗🙋

2 16
možnosti
TL

Nohavica je smířlivý hlavně sám k sobě...

9 2
možnosti
PB

Kryl byl hlavne rovny a neohnuty clovek. Padni komu padni. Chtelo by to vice takovych, statecnych.

19 2
možnosti
Foto

Takto solidně trefenou pravdu jsem zde nečekal. Kryl nebyl básníkem do svobody, což se ukázalo ihned po revoluci. Období po 89 se na rovinu nedá poslouchat. A hymna s bolševickým sajrajtem mě budí ještě dnes. Ale to není to nejhorší, tím je zemanovsko-rajchlovská krylodemence vystavená na odiv v primitivním pokusu o jeho zpeněžení. Ale na druhou stranu to poctivě oddělilo ty, kteří Kryla ve stádu hýkali a ty, kteří Kryla žili.

8 9
možnosti
MC

A vy jste ho nežil když se dle vás nedá poslouchat jeho tvorba od roku 1990

3 6
možnosti
JV

K Jerabinam:

Karel Kryl říká na jednom z porevolučních koncertů (pravděpodobně Bratislava 1992) v úvodu písně Jeřabiny přibližně toto: “Čtvrtý týden okupace jsem přišel do rádia a Pepík Podaný mi říká: je to průser, konec s protestsongama, přeškol se na lásku. Takže jsem napsal píseň o lásce - Jeřabiny - a Pepík Podaný si ji poslechl a říká: no víš ona je hezká, ale to už spíš budem moct hrát ty protestsongy”.

14 0
možnosti
JT

J75o38s36e95f 79T87r12ö75g92l

31. 3. 2024 10:42

Taky verš "prý přišli včas, však vtrhli jako vichřice" má s láskou málo společného. Je to protestsong, jen trochu více jinotajný.

1 0
možnosti
Foto

Jeho hymna s Karlem Gottem byl pro mě střet dvou světů, ač mám rád oba. Vystřízlivění z rané euforie ve skladbě Demokracie rozkvétá je poplatná dodnes skvěle. 👌🏻

10 6
možnosti
MS

Píše člověk který neustále obhajuje rusacko l.

10 4
možnosti