Berlínem tančil milion lidí

Berlínská Love Parade i nadále zůstává největší světovou přehlídkou fanoušků taneční hudby, letos však zaznamenala poprvé pokles počtu účastníků. Pořadatelé, kteří očekávali až 1,7 milionu lidí, odhadli nakonec účast na sobotním celodenním festivalu na 1,3 milionu. Policejní odhady se pohybují dokonce pod milionem.

Love Parade, která začala původně spíše jako malá pouliční recese v roce 1989 na tehdy ještě západoberlínské třídě Kurfürstendamm za účasti pouhých 150 lidí, se v následujících letech rozrůstala až na loňských 1,5 milionu účastníků z celého Německa, ale i ze zahraničí včetně České republiky.

Přes menší účast byl ovšem letos na šestikilometrovém úseku třídy 17. června směrem na západ od Braniborské brány v akci rekordní počet 53 vozů, z nichž zněla ohlušující hudba, mixovaná 250 diskžokeji z osmi zemí.

Skutečnost, že účast zůstala za očekáváním, je připisována určitému ústupu obliby syntetické hudby a také poměrně chladnému počasí, i když z hrozivých černých mraků nakonec za celý den nezapršelo. Zároveň však chladnější počasí přispělo ke klidnějšímu průběhu přehlídky než loni, kdy řada účastníků kolabovala z vedra a nedostatku tekutin. Letos zdravotníci ošetřili něco přes 1500 osob, zatímco loni museli poskytnout pomoc trojnásobně vyššímu počtu lidí.

Také počet osob zadržených pořádkovými službami - jen něco přes stovku - byl výrazně nižší než loni, stejně jako počet konzumentů drog, kteří museli vyhledat ošetření. Těch bylo do půlnoci něco přes dvě stovky, 38 osob pak bylo zadrženo pro podezření z prodeje drog. Celkem 3800 policistů a příslušníků dalších bezpečnostních složek mělo relativně klidnou službu a jejich velitelé označili v neděli ráno celkovou bilanci za pozitivní.

Podobně jako před rokem narušil převážně klidný průběh přehlídky jediný vážný incident, při němž byl jeden muž nebezpečně pobodán. Loni po ráně nožem do srdce jeden účastník zemřel a pachatel nebyl dodnes vypátrán. U sobotního požáru v nedaleké stanici metra Deutsche Oper, při němž bylo lehce zraněno 31 osob, není zatím jasné, zda měl s přehlídkou přímou souvislost.

Souběžně s Loveparade proběhla i protestní akce Fuckparade, jejíž účastníci tímto způsobem protestují proti komercionalizaci taneční hudby a kunzumní povaze Loveparade. na této protiakci zazněli především tvrdší hudební styly, jako gabba, digital hardcore, jungle nebo psy-trance.