Joan Baezová

Joan Baezová - Americká písničkářka Joan Baezová koncertovala 2. dubna 2007 v pražské Lucerně | foto: ČTK

Baezovou si na trenčínské Pohodě poslechne i Havel

Bývalého prezidenta Václava Havla čeká za měsíc na trenčínském hudebním festivalu Pohoda setkání s americkou písničkářkou Joan Baezovou i podepisování sbírky esejů, kterou vydají organizátoři v edici Pohoda do knihovny.

"Snažíme se mu (Havlovi) připravit bohatý program, ale abychom ho úplně nevyčerpali," řekl dnes novinářům organizátor festivalu Michal Kaščák.

Havla se snažil pro festival získat několik let. "Pomohlo nám i to, že bude hrát Joan Baezová - protože jsme mu napsali, že ji chceme, a jí jsme napsali, že jeho chceme," poznamenal Kaščák.

Připomněl, že Havel a Baezová se poprvé sešli v červnu 1989 na Bratislavské lyře. Tehdy americká písničkářka z pódia pozdravila tehdejšího disidenta Havla, načež jí pořadatelé vypnuli elektřinu a další vystoupení musela odehrát jen akusticky.

Organizátoři bývalého prezidenta uctí i promítáním filmu Občan Havel či uvedením jeho her Audience a Protest. K hlavním "tahounům" festivalu má patřit i britský dýdžej a producent Fatboy Slim či zpěvák Richard Müller, který na Pohodě pokřtí své nové album.

Mezi různými žánry nebude chybět ani vážná hudba. Společně vystoupí opera Slovenského národního divadla s londýnskou Royal Choral Society. Letošní novinkou festivalu bude i adrenalinová atrakce v podobě restaurace zavěšené na jeřábu.

Dvanáctý ročník jednoho z největších slovenských hudebních festivalů pod širým nebem se uskuteční od 18. do 19. července na trenčínském letišti.

,