Saša Langošová (November 2nd)

Saša Langošová (November 2nd) | foto: November 2nd

Američanka Jill Walsh bude v létě vystupovat s November 2nd

Americká rocková písničkářka Jill Walsh, která spolupracuje s hvězdami amerického hudební scény, jako jsou Jessica Simpson nebo Shawn Colvin, přiletí na přelomu července a srpna do České republiky, aby zde odehrála osm koncertů.

Společně s ní dorazí i její manžel Steve - spolupracovník Norah Jones a producent slavné skupiny Erasure. Kromě něj Jill Walsh na pódiu doprovodí členové hranicko-pražské kapely November 2nd. Jill a Steve Walshovi pak na oplátku zahrají několik skladeb z repertoáru November 2nd.

Zpěvačka Jill Walsh, která do Česka přijede poprvé, koncertovala v Evropě zatím teprve jednou - když doprovázela na turné skupinu Erasure."Myslím, že evropské publikum je mnohem otevřenější a je schopné si poslechnout široký záběr hudebních žánrů. A také živé koncerty jsou významnou součástí evropské kultury," řekla.

Přestože pochází z Portlandu, na jejím eponymním debutovém albu se projevila atmosféra New Yorku, kde dlouhá léta žila a byla součástí zdejší komunity kolem klubu Living Room, kam je zařazována i Norah Jones, Suzanne Vega nebo Richard Julian.

Ne náhodou tak Jill Walsh na svém albu kromě manžela, producenta Stevea Walshe, doprovázejí právě muzikanti od Norah Jones - bubeník Dan Rieser a baskytarista Lee Alexander.

Na miniturné v Česku ji doprovodí November 2nd, skupina, jíž právě Steve Walsh produkoval minulé album a která už si podobně úzkou spolupráci se zahraničním hostem vyzkoušela: vloni absolvovala rozsáhlé české turné s americkou písničkářkou a kytaristkou Janet Robin, ve stejné sestavě letos více než týden projížděli západní pobřeží Spojených států.

November 2nd s Jill a Stevem Walshovými absolvují sedm většinou festivalových vystoupení: v hranickém Divadle Stará střelnice (17. 7.), na festivalu Proti proudu v Moravských Budějovicích (19. 7.), strážnickém Festivalu slunce (19. 7.), Happy Days v Hradci Králové (23. 7.), v českobudějovickém klubu Velbloud (24. 7.), na festivalu v Potštejně (26. 7.) a turné zakončí koncertem na přehlídce Štěrkovna Open Music v Hlučíně (2. 8.).