Alternativa chce bořit rozhlasová tabu

  • 13
Každý, kdo nadává na nedostatek zajímavé české klubové a nekomerční hudby v éteru, může jásat. Český rozhlas 1 - Radiožurnál začíná s novým pořadem Alternativa, který chce být věrný svému názvu. Vysílat se bude každé pondělí po 22. hodině.

V úvodním dílu Alternativy se představí například DJ Wich a kapely Kryštof, Toneless, Umakart, Moimir Papalescu and The Nihilists nebo The Radiostars.

Podle Elišky Klepalové z Radiožurnálu má být nový pořad "skutečnou" alternativou vůči hudbě, která běžně zní z ostatních celoplošných rozhlasových stanic.

"Kvůli jejich často velmi konzervativní dramaturgii nemá šanci prorazit velká část dobré muziky, která přitom není nijak nepřístupná a do rádia podle nás patří. A právě takovou hudbu se vám budeme snažit představit," podotkl režisér Ladislav Lindner-Kylar.

Pořad má ambici stát se bránou do celoplošného éteru pro zajímavé interprety. "Naše plány nejsou malé, chtěli bychom tak, jak to nepřekonatelně dělal třeba náš velký vzor, legendární John Peel z britského BBC Radio 1, podporovat mladé talenty a časem se stát určitým trendsetterem," uvedl režisér.

Pořad Alternativa podle Klepalové nebude stylově ohraničen. Jeho dramaturgie bude vycházet z nových skladeb a "exkluzivních" premiér, které doplní rozhovory, reportáže, kulturní tipy nebo hitparáda začínajících kapel.

Tvůrčí tým doplnila moderátorka Blanka Huňátová, známá z hudební televize Óčko, a jako dramaturg hudební publicista Radek Bureš.