Aida vyrazila do světa s podporou popových hvězd

Takřka hroznem hvězd se obklopili zpěvák Elton John a textař Tim Rice, když natáčeli na desku písně z nového muzikálu Aida, který spolu napsali. Melodii Another Pyramid nechali nazpívat Stinga, dalších skladeb se chopili Tina Turnerová, Shania Twainová, Leny Kravitz nebo skupiny Spice Girls a Boyz II Men. Zpěvu se nakonec neubránil ani sám Elton John - prezentuje se v duetech s mladičkou LeAnn Rimesovou či zkušenou Janet Jacksonovou, sestrou slavného Michaela.
Jevištní provedení Aidy, na kterém se podíleli jiní umělci, mělo premiéru loni v říjnu v Atlantě. Autoři plánují, že v roce 2000 by se měl muzikál hrát na newyorské Broadwayi. Děj jejich Aidy čerpá ze stejnojmenné opery Guiseppe Verdiho. Ta vznikla na objednávku u příležitosti otevření Suezského průplavu a měla premiéru v Káhiře v roce 1871. Námět, kterého se John a Rice přidrželi, pojednává o milostném trojúhelníku mezi princeznami Aidou a Amneris a vojákem Radamesem.
Nekonfliktní popovou hudbu k tomu sepsal Elton John. "Aida je skvělý příběh ze starého Egypta, který mě zaujal, a tuhle práci jsem vzal jako výzvu. Nikdy předtím jsem pro divadlo nedělal," řekl Elton John týdeníku Billboard. Z jedenadvaceti jeho melodií bylo na desku vybráno čtrnáct. Autoři si rovněž přáli, aby výběr interpretů reprezentoval černou i bílou rasu. "Aida je také o setkání dvou kultur," dodává k tomu Elton John.
Popová Aida je druhou spoluprací Eltona Johna s Timem Ricem - autorem libret k muzikálům Jesus Christ Superstar nebo Evita, které zná tuzemské publikum v úspěšných českých verzích. Před pěti lety Elton John a Rice napsali písně k animovanému filmu Lví král, který vyrobilo studio Walta Disneyho. Album The Lion King zmizelo v desetimilionovém nákladu a hlavní melodie Can You Feel The Love Tonight získala Oscara i Grammy. Až Elton John zavítá 30. června do Prahy, kde odehraje sólový recitál, určitě si vzpomene na nějakou z nových písní pro Aidu. V listopadu se pak pražská Sportovní hala dočká monumentálního představení původní Verdiho Aidy s operními zpěváky a výpravnou dekorací