Karel Gott převzal na galavečeru mezinárodního filmového festivalu pro děti a...

Karel Gott převzal na galavečeru mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně cenu Zlatý střevíček za vynikající interpretaci písní v českých filmech (31. května 2019). | foto: ČTK

Zlínu kraloval německý film Rocca mění svět, cenu dostal i Karel Gott

  • 0
Nejúspěšnějším dílem 59. ročníku Zlín Film Festivalu se stal německý snímek Rocca mění svět, který získal trofeje od porot i diváků. Čestný Zlatý střevíček za vynikající interpretaci písní v českých filmech dostal při pátečním zakončení festivalu děl pro děti a mládež zpěvák Karel Gott.

V soutěžích Zlatý střevíček získalo Nezapomenutelné léto s Tess, které ovládlo sekci děl pro děti, dále Malé velké lži, jež dominovaly tvorbě pro mládež, a za Česko bodoval nejlepší krátký animovaný snímek Pod mrakem. Hned čtyři ocenění posbíral film Rocca mění svět, z toho tři od porot a jedno divácké.

Mimo soutěžní projekce nabídl festival s tématem Objevuj & poznávej filmy s náměty přírody, lidí a zemí i doprovodný program zaměřený na cestovatelské besedy a osobnost Miroslava Zikmunda.

 „Celkovou návštěvnost za devět dní odhadujeme na 110-115 tisíc lidí, což je o něco méně než loni zejména kvůli počasí, které tentokrát příliš nepřálo, řekl prezident festivalu Čestmír Vančura.

Už při zahajovacím večeru převzal cenu za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kinematografie pro děti a mládež a její prezentaci výkonný ředitel ČT: D Petr Koliha. Své hvězdy na chodníku slávy letos odhalili Helena Vondráčková a Jan Hrušínský.

Novou trofej pro evropské debuty, cenu Karla Zemana za vizuální ztvárnění, získal německý snímek Cleo cestuje v čase. Výběr z vítězných filmů poběží ve Zlíně ještě v sobotu, 59. ročník oficiálně završí program v Mikulově, kde od 7. do 11. června již potřetí budou Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu.