Zlínský festival s Vinnetouem začíná

  • 1
Nedělní projekcí snímku In America začne ve Zlíně 44. mezinárodní festival filmů pro děti. V pondělí začnou soutěžní projekce a cenu za přínos kinematografii převezme režisér Juraj Herz. Přijede i spousta hostů ze zahraničí, kterým vévodí filmový Vinnetou - herec Pierre Brice.

V úterý přijede francouzská herečka Marlene Jobertová, známá z komedie Manželé z roku II či thrilleru Poslední adresa, pro náctileté zase bude klíčovým dnem středa, kdy festival uvede za přítomnosti jejich hereckých idolů předpremiéru druhého dílu německé komedie Holky to chtěj taky. V Německu jde film do kin koncem června, v Česku bude od září.

Milovníky televizních krimiseriálů zajímá setkání se dvěma představiteli policistů - z Francie přijede komisař Navaro alias Roger Hanin, z Německa hrdina cyklu Big Ben herec Ottfried Fischer.

Doplní je britský herec českého původu Herbert Lom, komisař Dreyfus z děl o Růžovém panterovi, ale také sok Vinnetoua v Pokladu na Stříbrném jezeře. S filmovým Vinnetouem hercem Pierrem Bricem obstará Lom i sobotní závěr festivalu - na dostizích, kde budou rozdávat podpisy.

Kromě zahraničních hostů a filmů včetně studentských neopomene zlínská přehlídka ani domácí tvorbu. Představí dvě české novinky, které brzy poté vstoupí do kin - Pánskou jízdu s hereckou trojicí Dejdar - Vetchý - Abrhám a snímek Martina Duby Správce statku.