Renee Zellwegerová s cenou za film Judy

Renee Zellwegerová s cenou za film Judy | foto: AP

KOMENTÁŘ: Zlaté glóby Netflix prohrál, ještě zkusí Oscary

  • 5
Ceny Zlatý glóbus přinesly pár překvapivých vítězů, ale více se přetřásá, kdo prohrál. Hlavně streamovací služby, jejichž produkci přebila klasická hollywoodská studia.

Komik Ricky Gervais, který uváděl ceremoniál Zlatých glóbů, cen zahraničních kritiků působících v Hollywoodu, už popáté a naposledy, se hned v úvodu sekl. Prorokoval totiž, že ať to dopadne jakkoli, „bude to velká noc Netflixu“.

Zjevně se nechal svést módní vlnou streamování i rekordním počtem nominací, Netflix jich měl 34, po sedmnácti ve filmovém i televizním oboru. Ale proměnil jen dvě herecké, pro Lauru Dernovou za vedlejší roli v rozvodovém dramatu Manželská historie a Olivii Colmanovou za úlohu Alžběty II. v sérii The Crown (Koruna). Přitom se předpokládalo, že právě kritici budou k Netflixu vstřícnější než někteří členové americké akademie udílející Oscary, jimž vadí, že streamovací služba nedává svá díla do kin.

Devadesátka hlasujících však zjevně nerozlišovala, odkud tituly pocházejí, a nebrala v úvahu ani pověst tvůrců. Tak propadl Martin Scorsese, jehož Irčan z pěti šancí nevyužil ani jednu. Zato dramatem roku kritikové vyhlásili válečný příběh 1917, který k nám dorazí koncem února a jehož tvůrci Samovi Mendesovi přiřkli i trofej za režii.

Vítězové Zlatých glóbů

● Nejlepší drama
1917

● Herec v dramatu
Joaquin Phoenix, Joker

● Herečka v dramatu
Renée Zellwegerová, Judy

● Nejlepší komedie nebo muzikál
Tenkrát v Hollywoodu

● Herec v komedii či muzikálu
Taron Egerton, Rocketman

● Herečka v komedii či muzikálu
Awkwafina, Sbohem

● Herec ve vedlejší roli
Brad Pitt, Tenkrát v Hollywoodu

● Herečka ve vedlejší roli
Laura Dernová, Manželská historie

● Animovaný film
Hledá se Yetti

● Neanglicky mluvený film
Parazit, Jižní Korea

● Režie
Sam Mendes, 1917

● Scénář
Quentin Tarantino, Tenkrát v Hollywoodu

● Cena za přínos kinematografii
herec Tom Hanks

● Cena za přínos televizi
moderátorka Ellen DeGeneresová

Pro Jokera zbožňovaného fanoušky našli také dvě ocenění, za výkon Joaquina Phoenixe v titulní roli a za hudbu Hildur Guðnadóttirové, která se stala historicky první oceněnou ženou v dané kategorii.

Na rozdíl od vlažných diváků také právem vyzdvihli hudební životopis Rocketman, za nějž bodoval Taron Egerton ztvárňující Eltona Johna, i sám muzikant coby autor vítězné písně. Model dvou trofejí navýšili pouze u komedie roku Tenkrát v Hollywoodu, která má navíc ještě cenu za scénář Quentina Tarantina plus pro Brada Pitta ve vedlejší roli.

Nač si lze vsadit

Jednoznačný vítěz se tudíž hledá těžko. Recenzenti si však rozhodnutí ulehčují tím, že odděleně oceňují žánr „vážný“ a „nevážný“. Na Oscarech, které vyhlásí nominace za týden, se sejdou všechny tituly v jednom poli. Teoreticky tedy mohou proti sobě stát hlavní králové Glóbů, filmy 1917 a Tenkrát v Hollywoodu. Jenže když se dva perou, často se raduje třetí – třeba Irčan ze zkroušené dílny Netflixu. Lze se vsadit, že vedle Pitta si na Oscarech výhru zopakují Renée Zellwegerová v titulní roli životopisu Judy a neanglicky mluvený film Parazit, jinak vše zůstává otevřeno náhodám.

Tedy kromě projevů. Byť Gervais na Glóbech politiku v děkovných řečech vtipně zakázal, herečka Patricia Arquetteová oceněná za televizní Odhalení napadla prezidenta Trumpa kvůli krizi s Íránem. A že si pro cenu za seriál Nejsilnější hlas nepřijel Russell Crowe žijící v Austrálii, vedlo ke vzkazům, jak za tamní požáry mohou změny klimatu.


Britská královská rodina