Marie Kyselková a Josef Zíma v pohádce Princezna se zlatou hvězdou (1959)....

Marie Kyselková a Josef Zíma v pohádce Princezna se zlatou hvězdou (1959). Josef Zíma dostal za roli prince Radovana 550 tehdejších československých korun. | foto: © Československý státní film

Zemřela Marie Kyselková, představitelka Princezny se zlatou hvězdou

  • 68
Ve věku 83 let zemřela Marie Kyselková, kterou proslavila role princezny Lady v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Zprávu Blesku potvrdil herec Ivo Niederle, který žije ve stejném domě a s Kyselkovou se přátelil.

Brněnská rodačka Marie Kyselková si hereckou dráhu příliš neužila. V rychlém sledu natočila snímky Větrná hora, Bomba a Touha, poté získala hlavní roli v Princezně se zlatou hvězdou. Vlastně šlo o záskok na poslední chvíli. Kráska v myším kožíšku se stala její nejslavnější, ale také poslední úlohou.

Už v době natáčení čekala Kyselková syna s Petrem Haničincem, takže se pak věnovala mateřství.

S druhým manželem měla ještě dcery a k herectví už se nevrátila. Jistý čas pracovala jako vrátná na strahovských vysokoškolských kolejích.  

Po letech se objevila pouze v dokumentu z cyklu Příběhy slavných, který vyprávěl o Haničincově dráze. 

Pro kameru objevil Kyselkovou režisér Jiří Sequens, a to mezi manekýnkami; dal jí tehdy roli Aničky Šafránkové ve svém filmu z roku 1955 Větrná hora. Pak jí Jaroslav Balík svěřil úlohu Lídy v Bombě a ve stejném roce ji Vojtěch Jasný obsadil do slavné Touhy.

V roce 1958 měla hrát v pohádce Martina Friče pouhou epizodku, ale když těsně před natáčením onemocněla představitelka titulní postavy Miriam Hynková, dostala připravenou paruku a zlatou hvězdu princezny Lady právě Kyselková.