Zemřel režisér Ludvík Ráža

Po těžké nemoci zemřel ve středu ráno krátce po svých jednasedmdesátých narozeninách filmový a televizní režisér Ludvík Ráža. ČTK to oznámila jeho švagrová Alexandra Soldátová. Nepřála si zveřejnit datum posledního rozloučení se zesnulým, které se uskuteční pouze v úzkém rodinném kruhu. Ludvík Ráža působil přes třicet let v Československé televizi a věnoval se především tvorbě pro děti a mládež. Režíroval například populární seriály Tajemství proutěného košíku a My z konce světa.
Věnoval se i televizním inscenacím a filmům, jichž natočil přes dvě stovky. Za svou tvorbu získal několik cen na televizních festivalech, mimo jiné v Monte Carlu a v Mnichově. Jeho posledním televizním dílem byla loni pohádka O princezně z Rimini.

Jeho celovečerní prvotinu, dětskou sci-fi Odysseus a hvězdy, si mohli diváci připomenout nedávno v televizní repríze. Asi nejznámějším Rážovým filmem bylo Tajemství ocelového města, natočené na motivy knihy Julese Verna. Před pěti lety završil Ludvík Ráža svou filmovou tvorbu snímkem V erbu lvice, ve kterém ztvárnil legendu o blahoslavené Zdislavě z Lemberka.

Ludvík Ráža se narodil 3. září 1929 v Mukačevě na tehdejší Podkarpatské Rusi. Po druhé světové válce vystudoval gymnázium v Praze a krátce působil jako vychovatel v Chebu. V letech 1953 až 1958 studoval na Filmové fakultě Akademie múzických umění (FAMU), po jejím absolvování nastoupil do Československé televize. Na FAMU se později vrátil jako pedagog a učil tam až do roku 1990. Z televize odešel o rok později.