Režisér Michael Apted | foto: Reuters

Zemřel Michael Apted, režisér Enigmy či bondovky Jeden svět nestačí

  • 3
Ve věku 79 let zemřel hollywoodský režisér britského původu Michael Apted, který vedle bondovky Jeden svět nestačí natočil snímky Enigma, Gorily v mlze, Nell nebo Agatha.

Absolvent Cambridge a později prezident profesní organizace amerických režisérů začínal v televizi. Respekt mu získal film Agatha, kde líčení záhadného zmizení spisovatelky Agathy Christie okořenil hereckými hvězdami Vanessou Redgravovou a Dustinem Hoffmanem.

Poté natočil oscarový muzikál První dáma country music v hlavní roli se Sissy Spacekovou, africké drama Gorily v mlze se Sigourney Weaverovou nebo mysteriózní příběh Nell s Jodie Fosterovou. Se snímkem Záblesk ve tmě se v roce 1994 účastnil karlovarského festivalu.

Apted Režíroval rovněž thrillery Smrtící léčba či Dost, velký úspěch slavil díky bondovce s Piercem Brosnanem Jeden svět nestačí nebo válečnému příběhu o legendární šifře Enigma. 

K jeho posledním dílům patří surfařský životopis Na divoké vlně a snímek s Orlandem Bloomem V utajení. Proslavil se též dokumentární sérií, do níž si v roce 1964 vybral několik sedmiletých dětí a průběžně sledoval jejich osudy; nejnovější díl měl premiéru v roce 2019.