VIDEO: Dokument o Kampě prozradí, jak to bylo s Werichem a antichartou

  • 2
Rok po premiéře pořádané přímo na pražském ostrově odvysílá ČT2 ve středu snímek Za Werichem na Kampu. Dokument Olivera Maliny Morgensterna představuje jednotlivé zahrady, zákoutí, domy, mlýny a osobnosti spjaté s okolím Karlova mostu jinak než turistické příručky.

Natočil historii místa, kde vedle V+W žil Vladimír Holan, ale také svědky líčící, jak to bylo s Janem Werichem a antichartou, či bývalou učitelku a kamarádku Werichovy dcery Evu Tůmovou, která se starala o celou rodinu.

Kamera sestoupí až do útrob Karlova mostu, Jindřich Horel vypráví o vodníku Kabourkovi včetně názorné ukázky, jak hastrman získává své duše. Představují se rovněž mlýn Huť či Zlomkovský mlýn.

Roman Kotrč, nejznámější výtvarník z Karlova mostu, vzpomíná, jak jako malý kluk kreslil a pak za pětikorunu prodával obrázky psů, ale připomíná i dobu, kdy Kampa byla sice neudržovaná, ale pospolitá.

Dokument také odhaluje, že ke sjednocení do té doby pozemkově rozdělené Kampy pomohli paradoxně nacisté, kteří měli za války v Lichtenštejnském paláci krajskou centrálu NSDAP. Rozloučení pak obstará Werichův vzkaz – A mějte se tu dobře.