Dan Landa v pohádce Kouzelník Žito nehraje, ujistil Zelenka Za scénou

  • 66
O štědrovečerní nadílku České televize se letos postaral režisér Zdeněk Zelenka. „Pohádka musí mít humor, laskavost, jasný a srozumitelný příběh, žádné experimentování s formou a nemůže být hororová či temná,“ řekl v pořadu Za scénou.

„Když toto všechno český divák nedostane, strhne se úplná pohádková bouře. Mně se to však prozatím ještě nestalo. Snad to nepřijde ani letos,“ doufá režisér, který má za sebou už šest štědrovečerních titulů - filmy Čarovné dědictví, Nesmrtelná teta, Rumplcimprcampr, Kouzla králů, Duch nad zlato a aktuálně Kouzelníka Žita.

Kouzelník Žito sleduje osud mladíka, do kterého se zamiluje čertice Filištína v podání Tatiany Vilhelmové. Její lásku však chlapec schopný magie neopětuje, zamiluje se totiž do princezny Adélky, kterou ztvárnila Anna Kadeřávková. Jenže na tu má zálusk i královský správce Neklan (Pavel Kříž). Jak milostný troj-až-čtyřúhelník vyřešit, se ukáže na Štědrý den.

Pohádkou by se podle Zelenky měl tvůrce snažit o zlatý fond kinematografie. „Štědrovečerní pohádka by se měla zabývat čímkoliv nadčasovým. Ne, aby se to týkalo například dnešní politické situace,“ podotkl. Experimenty v tomto žánru nejsou vítány, říká.

Přesto režisér názvem filmu zmátl některé fanoušky Daniela Landy, který si ještě nedávno přezdíval Kouzelník Žito. „Netušil jsem, že má Dan Landa spojitost s tímto jménem. Záhy jsem se to dozvěděl a celkem se nasmál. Ve filmu však není. Nehraje v něm ani nezpívá,“ ujasnil Zelenka.

S pohádkou by rád atakoval hranici dvou a půl milionů diváků. Sám se však čísly příliš netrápí, nejsou to podle něj zcela relevantní údaje: „Sledovanost nemá nic společného s kvalitou. Sledovanost je o tom, kolik lidí má právě puštěnou televizi. Proto tomu říkám spíše puštěnost.“

„Dokonce si myslím, že na Štědrý večer tu pohádku vidí málokdo celou, člověk někam pořád odbíhá. Převažují asi ti, kteří ji mají puštěnou jako kulisu, existují však i výjimky,“ vysvětluje. Sám Zelenka by si ze svých pohádek na Štědrý večer nejraději pustil Nesmrtelnou tetu nebo právě aktuálního Kouzelníka Žita.

Pokud Zelenka dostane příležitost natočit i jednu z dalších vánočních pohádek, plánuje psát scénář přímo na míru rozpočtu. „Musím jako scenárista vědět, na jaké podmínky film píšu,“ zdůrazňuje a dodává, že 26 natáčecích dnů je na látku jako Kouzelník Žito málo.

Kromě výše zmíněných jmen si v pohádce zahráli vještě Jiřina Bohdalová, Pavel Liška, Bolek Polívka nebo Petr Kostka. Pro představitele hlavního hrdiny Denise Šafaříka je role v Zelenkově pohádce vůbec prvním televizním počinem. Sama Bohdalová Šafaříka režisérovi pochválila.

„Jiřina je čuchometr, dokáže hned rozpoznat, jestli na to někdo má, nebo nemá. V případě Denise i Jakuba Novotného hned řekla, že jsem měl šťastnou ruku,“ prozrazuje. Pohádku Kouzelník Žito Česká televize odvysílá 24. prosince od 19 hodin.

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

hlavička Za scénou
,