Václav Vorlíček

Václav Vorlíček - Václav Vorlíček | foto: Jan Strouhal, MF DNES

Vorlíček se zkusí vyrovnat filmům s Potterem

  • 2
Bláznivá komedie Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko nezůstane posledním pohádkovým filmem Václava Vorlíčka. Režisér už pracuje na novém scénáři.

Vymýšlí v něm triky, jež by se díky českému kutilství vyrovnaly scénám ze série filmů o Harrym Potterovi.

"Scénář pohádky o Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém mám na stole. Zatím se mi nelíbí, tak se jím intenzivně zabývám," prozradil Vorlíček na festivalu Oty Hofmana v Ostrově.

V pořadu Křeslo pro hosta, který je součástí přehlídky filmových a televizních děl pro děti, také připomněl, že původní klasická pohádka Karla Jaromíra Erbena má jen sedm stránek, takže ji prý musí "rozkošatit" a její jednoduché vypravěčské linii přidat komediální charakter.

Novopečenému držiteli Zlaté buřinky za celoživotní přínos dětskému filmu  se nelíbí, jak české filmaře hanebně poráží Harry Potter.

"Jeho tvůrci ohromují diváky nákladnými počítačovými triky, které jsme my dělávali na koleně. Je nutné  přelstít dokonalost počítače, trochu se vrátit k české rukodělné práci a natočit film  za levnější peníz," říká Vorlíček a plánuje, že počítač využije jen na pár nejnutnějších vteřin.