Zdeněk Zelenka

Zdeněk Zelenka | foto: Jan Karásek, MF DNES

Vorlíček dostal k narozeninám dokument

Věhlasnému filmovému tvůrci Václavu Vorlíčkovi je věnován nový dokument, který dostal k pětasedmdesátým narozeninám. Vznikl ve zlínských ateliérech v režii Zdeňka Zelenky.

Tři oříšky pro Popelku, Kdo chce zabít Jessii?, Dívka na koštěti či Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. To jsou u nás všem známé filmy, které spojuje Vorlíčkovo jméno.

Čerstvě dokončený dokument by diváci mohli zhlédnout už na podzim v České televizi, v kině bude uveden na zahajovacím večeru dalšího ročníku zlínského filmového festivalu pro děti a mládež.

Padesátiminutový snímek nazvaný Václav Vorlíček, král pohádek a komedií spojuje vzpomínky herců a Vorlíčkových spolupracovníků a hodnocení filmových teoretiků s ukázkami z jeho nejlepších děl.

"Vřelý vztah mám k mnoha jeho filmům, už jako dítě jsem se rád díval na jeho pohádky a filmy pro mládež. Jako režisérovi komedií je mi ale nejbližší Konec agenta W4C a Pane, vy jste vdova," uvedl autor dokumentu Zdeněk Zelenka.

* Vzpomenete si na první setkání s Václavem Vorlíčkem?
Viděl jsem ho v přijímací komisi na FAMU, pak jsme se stýkali během mých studií a po škole jsem mu tři roky dělal asistenta. Hodně nás spojuje zájem o komedii, Václav Vorlíček je jeden z mála, kdo chodí důsledně na všechny moje filmy a za celou dobu nevynechal ani jeden.

* Jak vznikl nápad natočit dokument o Václavu Vorlíčkovi?
Přišlo to celkem spontánně na posledním ročníku dětského filmového festivalu. Režisér Václav Vorlíček letos slaví sedmdesáté páté narozeniny a vedení zlínských ateliérů se rozhodlo, že mu k tomuto životnímu jubileu dá tento velký dokument.

* Jaké plány máte s tímto dokumentem?
Vymysleli jsme, že by film mohl otevřít další ročník dětského filmového festivalu, který bude významný i tím, že na příští rok připadá sedmdesáté výročí založení zlínských filmových ateliérů. Všichni jsme se Zlínem měli co do činění. Václav Vorlíček natáčel ve zdejším studiu jeden z jeho posledních filmů Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko, já jsem ve Zlíně dělal jeden ze svých prvních hraných filmů Freonového ducha.

* Václav Vorlíček už tento dokumentární film viděl?
Zhlédl ho ještě v nehotové podobě, protože ve finálním tvaru jsme ho promítali až teď v neděli.