43. MFFKV - cena FIPRESCI pro film Karamazovi - Petr Zelenka

43. MFFKV - cena FIPRESCI pro film Karamazovi - Petr Zelenka - Mezinárodní filmový festival, Karlovy Vary (12. července 2008) | foto: Petr Topič, MF DNES

Ve Varech se udílely první ceny, dostalo se i na Karamazovy

  • 3
Karlovarský festival ohlásil první vítěze. Výsledky zveřejnilo šest nestatutárních porot, které ocenily celkem osm filmů. Cenu si odnesl i český film Karamazovi režiséra Petra Zelenky.

Jako první byla během odpoledního programu ve festivalovém hotelu Thermal udělena Cena České televize pro nejlepší film Fóra nezávislých Nezávislá kamera. Získal ji ruský snímek Mořská víla režisérky Anny Melikjan.

43. MFFKV - cena Europa Cinemas Label pro film Hodně štěstí - Róbert LakatosCenu Europa Cinemas Label si odnesl režisér maďarského filmu Hodně štěstí! Róbert Lakatos, jehož porota pochválila za "dokonalou rovnováhu mezi fikcí a realitou".

Bodovali také Karamazovi. Porota složená z mezinárodních novinářů jim věnovala prestižní cenu FIPRESCI. Ocenění, na kterém se porota prý vzácně shodla, si přišel převzít režisér snímku Petr Zelenka.

"Mnoho novinářů už mi v minulosti drželo palce a hodně mi to pomohlo v mé kariéře," poděkoval režisér, který se může radovat ještě večer během slavnostního zakončení., protože Karamazovi se ucházejí v hlavní soutěži o Křišťálový globus.

Cena Ekumenické poroty putovala rovněž filmu z hlavní soutěže - Fotograf. "Moc děkuji, je to první mezinárodní ocenění pro můj film," uvedla režisérka koprodukčního snímku Nan Triveni Achnasová.

43. MFFKV - cena FICC pro film PátráníPorota FICC udělila svou Cenu Dona Quijota maďarské detektivce Pátrání, zvláštní uznání si vysloužil snímek Ukrutně šťastni z Dánska - oba filmy letos rovněž soutěží o Křišťálový globus.

"Jménem režiséra musím říci, že jsme opravdu ukrutně šťastni," zavtipkoval během přebírání ceny herec Kasper Leick.

Jako poslední se předávaly ceny pro asijské filmy NETPAC. Porota ocenila kazašský snímek Tulpan a jihokorejský film Napsáno.