Marek Vašut

Marek Vašut - Herec Marek Vašut během on-line rozhovoru se čtenáři iDNES. (21. dubna 2005) | foto: David Votruba, iDNES.cz

Vašut by ve filmu o Grebeníčkovi nehrál

  • 2
Herec Marek Vašut ztvárnil jednu z hlavních rolí v novém českém snímku Román pro ženy. "Nejmilejší scéna byla s paní Stelou Zázvorkovou, se kterou jsem nikdy předtím neměl tu čest hrát," uvedl v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES herec.

ODPOVĚDI NAJDETE ZDE

"Možná vás překvapím, žádný sen nemám. I když ... už jsem se někde nechal slyšet, že bych v jakémkoli filmu bratří Coenů hrál i zadarmo. Popravdě řečeno - i bych si připlatil. A Woody Allenovi bych taky nedělal drahoty. Kluci zatím ale nevolali a jak to tak vypadá, tak ani nezavolají," prozradil v rozhovoru.

Jakou roli, v jakém filmu by za žádnou cenu nevzal? "Kdyby mě například ÚV KSČM nabídl roli v životopisném filmu o panu Grebeníčkovi," míní Vašut.

Na filmovém plátně se Vašut objevoval už od dětských let, průlomovou rolí jeho kariéry se ovšem stal až boxer Vilda Jakub, hlavní postava filmu Pěsti ve tmě. Do paměti diváků se zapsal snímky Hauři, Divoká svině, Řád a Jak chutná smrt.

V polovině 90. let patřil Marek Vašut k nejpopulárnějším českým filmovým hercům, o čemž svědčí opakovaná vítězství v anketě Mr. Film časopisu Kinorevue.

"Bojuji s bulvárem od roku 1992, kdy jsem se jako první z českých celebrit popral s fotografem Blesku. Od té doby jsem velkým "fanouškem" veškerého bulváru, a on mi tuto "lásku" často a věrně vrací," dodává herec.

V současnosti patří k vyhledávaným představitelům epizodních rolí zahraničních produkcí, které u nás filmují. Zahrál si tak po boku Anthonyho Hopkinse ve filmu Česká spojka.

Ztvárnil titulní roli v divácky úspěšném seriálu Detektiv Martin Tomsa a titulní roli v televizním dramatu Milenec lady Chatterleyové (1998), za kterou získal výroční cenu Filmového a televizního svazu.

Hrál ve filmech Přijela k nám pouť, Velké trápení, Lásky mezi kapkami deště, Láska z pasáže, Konec básníků v Čechách, Peklo v řetězech II, Akumulátor 1, Playgirls 2, Andělská tvář a další.