Válka světů, den po dni

Předposlední červnový den vtrhne do kin podívaná jménem Válka světů. Příběh H. G. Wellse o invazi Marťanů již zrodil rozhlasovou dramatizaci z roku 1938, jíž Orson Welles vyvolal národní paniku, film z roku 1953 či seriál z 80. let, Spielberg však slibuje jiné pojetí.

Hlavní roli dal Tomu Cruisovi, točil dvaasedmdesát dní za rozpočet, který prý může převýšit i náklady Titaniku, a podle zámořského tisku jde režisérovi o "film desetiletí: takový, o němž každý mluví a všichni ho okamžitě musí vidět". Nyní se objevily deníkové zápisky z natáčení.

Dobrodružství začalo 7. listopadu 2004 v sedm hodin ráno, kdy obyvatele Newarku obklíčila hollywoodská armáda vozů a statistů. Když dorazil Cruise v kostýmu hlavní postavy Raye Ferriera, oblečen do džínsů, mikiny s kapucí a kožené bundy, hned splynul s davem místních ocelářských dělníků.

Na oslavu první klapky padlo jako vždy u Spielberga několik beden šampaňského. "Ať se nadále všechny bitvy odehrávají jen ve filmu," připil režisér. Na konci natáčecího dne prošel s Cruisem celé místo, aby si potřásli rukama a vyfotili se s fanoušky.

O pár dní později, 11. listopadu, se představuje první z hrdinovy filmové rodiny – přímo z kostýmní zkoušky přijíždí desetiletá Dakota Fanningová, která hraje Cruisovu dceru. Nazítří se točí i za deště, prostoje se nepřipouštějí.

Přesto si Spielberg najde čas, aby poté, co v některé čtvrti skončí, zašel poděkovat za trpělivost a spolupráci do každého obchodu v oblasti, kde pracoval. Štáb i herci nosí žluté helmy a oranžové vesty, nad nimi jeřáby přenášejí obří kontejnery. Scenárista David Koepp totiž udělal z hrdiny dělníka v docích, aby se prý i závěr snímku mohl vrátit "do zrezivělého kouta Ameriky".

Do městečka Bayonne, kde našli a půjčili si hrdinův ponurý domek, se tým přesouvá 16. listopadu. Před kamerou se zjevuje Cruisova filmová manželka Miranda Ottová, známá z Pána prstenů. Další den přijde na řadu "druhý" servis: věrná kopie existující opravny a čerpací stanice v Bayonne totiž vyrostla o několik bloků dále na baseballovém stadionu u základů mostu.

Vnitřek včetně nářadí a fotografií vozů, které zdobí stěny, se natolik podobá skutečnému autoservisu, že se tam dokonce pokoušelo vjet několik vozů, aby načerpaly benzin, a pořádková služba je musela posílat pryč. Právě odsud ukradnou Cruisův Ray a jeho děti Dodge Caravan, vůz s dřevěnou vý- ztuhou, aby unikli nebezpečí z vesmíru.

"Tohle není jeden z mých filmů, kde civilizaci navštíví přátelští a dobrotiví mimozemšťané. Zažili jsme věci, jež změnily naše vnímání. Proto je myslím vhodná doba, aby Válka světů zahřměla lidstvu v uších," nechal se slyšet Spielberg.

,