Cesta k moci - Mirek Topolánek

Cesta k moci - Mirek Topolánek - Mirek Topolánek na předvolebním mítinku (z filmu Cesta k moci) | foto: Česká televize

V ČSSD dokumentarista čistou duši nepotkal

  • 17
Sondou do zákulisí současné nejvyšší české politiky je nový dokumentární snímek režiséra Roberta Sedláčka nazvaný Cesta k moci. Česká televize jej odvysílá ve čtvrtek na programu ČT2.

Materiál k filmu autor nasbíral loni během kampaně politických stran před volbami do Poslanecké sněmovny a v době bezprostředně následující po volbách.

"Mě politika přitahuje, protože je tam všechno, co správné drama má mít. Strašně se mi ale ulevilo, že je to už za mnou," konstatoval Sedláček, který se prý nepokoušel o objektivní zpravodajství, ale natočil osobní pohled na českou politiku.

"Ten film je pocit, není to analýza," prohlásil. Materiál pro svůj snímek Sedláček sbíral přes půl roku v prostředí stranických sekretariátů, schůzí, sjezdů i na volebních mítincích ODS, ČSSD a KSČM; KDU-ČSL a zelení mu naopak nepřipadli dostatečně zajímaví.

Kromě politických lídrů zde nechybějí ani diváci jejich "zábavních" předvolebních představení.

"Na lidech je vidět, že je vnímají jako šašky. Za všemi těmi legráckami (politiků) jsou ale naprosto kruté sevřené pěsti, které říkají: 'Uděláme cokoliv'," zhodnotil Sedláček.

Autor se zaměřil především na volební lídry dvou největších stran, Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. Svůj pohled na politiku ve filmu dále představili především bývalý premiér Miloš Zeman, Topolánkova manželka Pavla Topolánková a jeho poradce Marek Dalík.

Kvůli kontrastu s nejvyššími stranickými funkcionáři Sedláček vyzpovídal také kandidátku ODS Evu Hrindovou, kterou její spolustraníci v Olomouci odsunuli na chvost stranické kandidátní listiny.

"To je taková 'panna v politice' a jsou na ní vidět naděje, které asi měli i ti ostatní, než se z nich stali 'cirkusoví medvídci'," dodal Sedláček, který prý v řadách sociálních demokratů podobnou "čistou duši" nepotkal.

,