V Česku po celé léto natáčí americká herečka Hilary Swanková

Aféra s náhrdelníkem je název amerického historického filmu, který už od začátku července vzniká na různých místech České republiky. Jednu z hlavních rolí v něm ztvárňuje čerstvá držitelka Oscara a Zlatého globu za snímek Kluci nepláčou Hilary Swanková.

"V příběhu z doby Marie Antoinetty a Ludvíka XVI. české scenérie nahradily dobovou Francii. Takřka celý film vzniká v Česku, štáb režiséra Charlese Shyera bude jen příští týden krátce natáčet ve Francii," řekl dnes ČTK Petr Moravec ze společnosti Etic, který zahraničním filmařům zajišťuje servis. Spolupráci s touto vycházející hollywoodskou hvězdou, mladou, vysokou a štíhlou Hilary, jejíž ocenění bylo největším překvapením letošní oscarové ceremonie, označil za vynikající.

"Je absolutně bez problémů, skvělá ženská," shrnul Moravec a nevyloučil, že v Praze by mohl vbrzku natáčet i nedávný host karlovarského festivalu herec, producent a nyní i režisér Edward Norton. "Pokud vše dobře dopadne, zahraje si tu od začátku příštího roku ve snímku Hartova válka," dodal Moravec o aktivitách tohoto mladíka, jehož režijní debut Rabín, kněz a krásná blondýna běží právě na plátnech českých kin.

Příběh Aféry s náhrdelníkem, jehož scénář prý inspirovala skutečná událost, kdy vyvraždění rodu Valois přežila jen jediná dívka, zavedl v létě americké filmaře například do areálu valtického zámku a do Lednice, na řadu míst v Praze a nyní i do barrandovských ateliérů. Týden pracovali také v turisty hojně navštěvovaném kutnohorském Vlašském dvoře.