Z filmu Zelená kniha

Z filmu Zelená kniha | foto: Aerofilms

VIDEO: Zelená kniha vyhrála cenu producentů a míří do našich kin

  • 3
Před úterním vyhlášením oscarových nominací si Zelená kniha posílila postavení jednoho z favoritů. Dobová road movie o cestě černého pianisty s bílým řidičem rasistickým Jihem vyhrála cenu amerických producentů. Do našich kin vstoupí 7. března.

Komediálně laděný film s Viggem Mortensenem v hlavní roli natočil Peter Farrelly, tvůrce veseloher Blbý a blbější, Já, mé druhé já a Irena nebo Něco na té Mary je. Snímek zazářil na Zlatých glóbech, kde získal nejvíce sošek – za nejlepší komedii či muzikál, za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli pro Mahershalu Aliho a nejlepší scénář, na němž se podílel i režisér Farrelly.

 „Viggo Mortensen je v životní formě, jeho herecký koncert v Zelené knize naprosto odzbrojuje. K tomu připočtěte vynikající dialogy, upřímný scénář, nádherné obrazy, vzácnou eleganci a pocit, že i vy vidíte Ameriku 60. let okny tyrkysového cadillaku,“ shrnul Ivo Andrle z distribuční společnosti Aerofilms kouzlo filmu, jenž vznikl podle skutečného příběhu přátelství.

Zelená kniha představí Mortensena v roli bývalého newyorského vyhazovače s italskými kořeny, kterého si jako osobního řidiče najme na turné klavírista. První je spontánní neotesanec, druhý rezervovaný elegán. Řidič učí umělce, jak vzít do ruky smažené kuře, a muzikant šoféra zase základní pravidla společenské komunikace včetně dopisů milované manželce. Ukázku najdete na videu.