Záběr z filmu Tora! Tora! Tora! | foto: Česká televize

TELEVIZIONÁŘ: Tora! Tora! Tora! Když se nepřátelé spojí, rodí se Oscar

  • 22
Nejen diváci, které zklamal romantický přílepek velkofilmu Pearl Harbor, ocení ztvárnění stejné události ve snímku Tora! Tora! Tora!, který před padesáti lety získal Oscara za nejlepší vizuální efekty.

Zabírají dodnes, ukáže sobotní ČT2, zejména letecké bitvy vstoupily do dějin kinematografie, vedle toho však věrná válečná rekonstrukce vyhrává nad novějšími verzemi svou věcností. Drží se střízlivě faktů, takže hraničí s dokumentem, a jako čert kříži se vyhýbá hrdinnému patosu, kterým podobné projekty zapleveluje Hollywood. 

Zajímavé je i produkční pozadí filmu, který prý vyšel dráž než skutečný útok na havajskou základnu: pro jeho vznik se spojili i bývalí nepřátelé, tedy filmaři ze Spojených států se svými kolegy z Japonska. Předešlo se tak spekulacím, komu výklad dějin nahrává nebo ubližuje, a k záruce vyváženosti se přidal prozaický fakt, že o náklady, které činily tehdy nevídaných 25 milionů dolarů, se dělily dvě země. 

Záběr z filmu Tora! Tora! Tora!

Výsledkem byly hned čtyři oscarové nominace včetně kamery, za níž stál Charles F. Wheeler, který za svých začátků snímal také klasický western Souboj u El Diablo.

A oceněný spolutvůrce efektů L. B. Abbott si druhého Oscara odnesl o dva roky později za Dobrodružství Poseidonu