Lukáš Vaculík v seriálu Ochránce (2021) | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Není Ochránce jako Ochránce, natož Leo nebo Jackie Chan

  • 1
Kdo si chce v neděli dopřát Ochránce, má na výběr rovnou ze tří titulů: na ČT1 s Lukášem Vaculíkem, na Primě s Jasonem Stathamem a na dětském kanálu JimJam s kresleným hrdinou cyklu Leo, ochránce divočiny.

Pro Lea mluví veselé barvy, exotická zvířata a rozměr desetiminutovek. Stathamův Ochránce je zase muž činu, bývalý newyorský policista, jenž v soukolí mezi ruským gangem, čínskou mafií a někdejšími kolegy brání holčičku vlastnící kód k trezoru, přičemž plně zaměstná pohřební služby.

Přímé akci se spíš vyhýbá Ochránce Vaculíkův čili školský ombudsman ze seriálu, který si drží sledovanost přes milion; tentokrát má vyšetřit, zda za smrtelným pádem žáka z továrního komína není víc než nehoda. 

Na jeden den se zdá Ochránců až dost, ale zdaleka nejsou na světě sami. Namátkou se v dílech se stejným názvem vyskytli akční hrdinové Vin Diesel, Dolph Lundgren i Jackie Chan, existuje Ochránce německý nebo japonský a mezi seriály se to Ochránci hemží od Turecka po Státy. 

Za sebe ovšem hlasuji pro nenápadného Ochránce smečky, epizodu ze série Čtvrtá hvězda, v níž školní šikanu barmančina synka řeší po svém údržbář i taxikář. Zosobňuje totiž mezi veškerými Ochránci světa vzácný jev: vtip.