Hedy Lamarrová v cyklu Nejobyčejné ženy

Hedy Lamarrová v cyklu Nejobyčejné ženy | foto: Česká televize

TELEVIZIONÁŘ: Pionýrka erotiky a hrdinka Extase vynalezla mobilní telefon

  • 5
V roce 1932 se zdál průlomový, šokující a skandální, papež Pius XII. snímek Gustava Machatého Extase veřejně odsoudil a Hitler jej zakázal. Ovšem jeho hrdinka, vnadná pionýrka erotické filmové nahoty Hedy Lamarrová, kterou zítra na ČT představí britský cyklus Neobyčejné ženy, zažila i jiné pohnuté okamžiky.

Vídeňská rodačka Hedwig Eva Maria Kieslerová působila od konce 30. let v Hollywoodu, kde natočila třeba Alžír či Samsona a Dalilu, stala se dobovým symbolem sexu, ale také milostných afér a soukromých kalamit včetně šesti manželství. 

Kariéra jí vydržela jen čtvrt století, ke krachu přispěl i soud za krádež v obchodě. Přesto na sklonku života nestrádala – díky původně tajnému vojenskému objevu, jejž americké úřady zveřejnily v 80. letech a který si během své válečné služby v armádní kantýně nechala patentovat se skladatelem Georgem Antheilem. 

Vymyslela totiž přenos radiových vln, který měl ponorkám sloužit k navádění torpéd. A v podstatě na stejném systému jsou založeny současné mobilní telefony. 

Paradoxně tak sice nikdy nezískala Oscara – také považovala za svou životní chybu, že odmítla hlavní roli v Casablance, ale zato se jí dostalo uznání za zásluhy o rozvoj elektrotechniky.

29. dubna 2017

Další tipy z televizního programu