Na vydlabané replice pravěkého člunu se dvacet mužů plavilo po řeckých ostrovech na Krétu. | foto: archiv expedice Monoxylon III

TELEVIZIONÁŘ: Den o čtyři a půl hodiny delší, to se teď právě hodí

  • 0
Zanedlouho už zase začnou tanečky kolem přechodu ze zimního času na letní, takže při následných projevech únavy možná leckdo uvítá příslib dne, který se dá nastavit o čtyři a půl hodiny.

Alespoň jej obsahuje název neobvyklého dokumentárního cestopisu Monoxylon: Den dlouhý 28,5 hodiny, jehož premiéru nasadí v neděli večer dokumentární stanice Prima Zoom. 

Vystupují v něm vesměs domácí Indianové Jonesové, tedy archeologové s dušemi dobrodruhů. Rozhodli se totiž na vlastní kůži prokázat teorii, že takzvaný monoxylon čili primitivní plavidlo vydlabané z jediného kmene stromu sloužilo spolehlivě dávným mořeplavcům už před osmi tisíci lety.

Po dvou expedicích z 90. let vyrazila třetí předloni, tvořili ji nadšenci od šedesátníků po studenty a jejich trasa vedla z pevninského poloostrova Attiky mezi řeckými ostrovy přes Mélos nebo Santorini až na Krétu.

Výprava experimentálních archeologů svou dobrodružnou plavbou jednak posloužila historické vědě, jednak v době karantény nabízí alespoň nostalgickou připomínku středomořské dovolené. 

Tak, jak jsme ji milovali a zatím stále ještě marně vyhlížíme. Třebaže urazit stovky kilometrů na obyčejné kládě by si běžný turista asi netroufl.