Pořad Televarieté | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Raději jeden pořádný dar než estrádní dárkový koš

  • 23
Po prvomájovém svátku přichází poněkud netypická veřejnoprávní sobota. Její večerní podobu zahájí charitativní pořad Pomozte dětem – Kuře v bačkorách, jenž se jindy vysílá z plného sálu o Velikonocích.

Tentokrát se dobročinná tradice přihlásí se zpožděním a ve formě koncertu vysílaném z obývacích pokojů muzikantů, což lze vzhledem ke karanténním limitům plně pochopit. 

Ale následující Dárkový koš pro Jiřinu, který se zařazuje k nedělním, 89. narozeninám herečky Jiřiny Bohdalové, už tak snadné vysvětlení nemá. Jde totiž o reprízu repríz, tedy o výběr zábavných scének s oslavenkyní, který vznikl před čtyřmi lety na počest jejích pětaosmdesátin. 

Jinými slovy, opakuje se pouhý komentovaný sestřih vesměs známých skečů včetně Televarieté. A třebaže slovy tvůrců se v pořadu objeví také „krátká emotivní vzpomínka na její nepřekonatelné role v televizních inscenacích, komediích a filmech“, k poctě velké herečky se hodí velká role, nikoli všehochuť úryvků bez dárcovy fantazie. 

Příhodnější než opentlený koš s kávou, sardinkami, čokoládou a lahví vína by byla dejme tomu Návštěva staré dámy, Hvězda zvaná Pelyněk nebo z posledních děl Klec – když už nic nového nemůže nyní točit ani Bohdalová. Jistě, estrádní retro je divácky vděčné, ale oslavují diváci, nebo herečka?