Tajnosti - Fotografie z filmu Tajnosti (2007)

Tajnosti - Fotografie z filmu Tajnosti (2007) | foto: Bontonfilm

Tajnosti Alice Nellis zabodovaly v zámoří

Hned tři ceny pro film Tajnosti na festivalu v americkém městě Syracuse převzala Iva Bittová. Snímek Alice Nellis zabodoval v kategoriích nejlepší režie, herečka a střih.

"I když je to festival menší než Toronto, máme z toho radost, protože tím na sebe film upoutá pozornost i dalších festivalů na americkém kontinentě a bude-li pánbůh doma, možná i nějakého distributora," řekl iDNES.cz producent snímku Jan Svěrák.

Filmový festival v Syracuse patří mezi mladší - letos se koná pátý ročník. Do letošního programu zařadil více než 120 hraných, krátkých, dokumentárních, experimentálních i animovaných snímků.

Tajnosti tak pokračují ve svém úspěšném tažení. V únoru se za velikého zájmu představily na dvou projekcích v Berlíně, v březnu získaly dva České lvy - za kameru a pro nejlepší film.

Trailer k filmu Tajnosti

"Slovo nejlepší, myslím, do našeho oboru opravdově nepatří. Žádná soutěž není spravedlivá a pro jiné lidi je nejlepší zase jiný film. Takže to beru jako shodu okolností, která nás, kteří jsme film dělali, může potěšit, ale ta pravá měřítka jsou někde jinde," svěřila se Alice Nellis po úspěchu na Českých lvech v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

Nicméně Tajnostem se daří - s přehledem totiž v dubnu zvítězily na 21. ročníku festivalu českých filmů Finále v Plzni.