Samuel L. Jackson jako Nick Fury v seriálu Tajná invaze

Samuel L. Jackson jako Nick Fury v seriálu Tajná invaze | foto: Marvel

Samuel L. Jackson vyrazí odvrátit Tajnou invazi. A zachránit Marvel

  • 2
Komiksový gigant Marvel představí koncem června seriál Tajná invaze, v jehož centru bude stát Nick Fury v podání Samuela L. Jacksona. Dosud spíše vedlejší postava a šedá eminence se tak poprvé představí v hlavní roli.

Tajná invaze (v originále Secret Invasion) je v rámci marvelovského komiksového univerza důležitý okamžik. Zlí vesmírní Skrullové v rámci ní infiltrovali na Zemi do vysokých pozic a díky tomu, že na sebe dokážou vzít lidskou podobu, podařilo se jim infiltrovat i mezi superhrdiny. Ti si pak vzájemně nedůvěřují a propuká mezi nimi paranoia.

Seriálová podoba Tajné invaze nebude v plné míře kopírovat zápletku v komiksech, téma dvojníků, vzájemné nedůvěry a paranoii ale pro ni bude stěžejní, uvedl šéf studia Marvel Kevin Feige.

První upoutávka připomněla film Captain America: Návrat prvního Avengera. Lze očekávat špionážní thriller s potemnělou atmosférou a jen těžko se budeme rozhodovat, komu můžeme věřit a kdo je dvojník.

Kdo je přítel a nepřítel?

„Nevíme, kdo je přítel a kdo nepřítel,“ prohlásil v rozhovoru pro Vanity Fair Samuel L. Jackson, představitel hlavní role Nicka Furyho. Tuto roli si zahrál ve všech dosavadních marvelovkách, kde se jeho postava objevila, ale dosud byl vždy tak trochu mužem v pozadí.

Poprvé se na plátně objevil v potitulkové scéně filmu Iron-Man z roku 2008, kde říká Tonymu Starkovi: „Stal jste se součástí velkého univerza, jen o tom ještě nevíte“.

„Je tu přítomen politický aspekt, který zapadá do světa, v němž momentálně žijeme: Kdo je v pořádku a kdo není? Co se stane, když si lidé navzájem přestanou rozumět? Nedá se s určitostí prohlásit, kdo přesně na tom nese vinu,“ podotýká Jackson.

Pamatujete na Marii?

Jedním z mála, na koho se Fury může spolehnout, je Maria Hill, jeho dlouholetá partnerka z agentury S.H.I.E.L.D., kterou stejně jako ve filmové sérii Avengers hraje Cobie Smulders, představitelka Robin Scherbatské ze sitcomu Jak jsem poznal vaši matku.

Maria nemá žádné superschopnosti, ale vždy představovala oporu týmu Avengers. V Tajné invazi dostane větší prostor, přičemž právě její zdánlivá „obyčejnost“ a lidskost bude její hlavní předností a silou.

„Superschopnosti by za určitých okolností byly rozhodně fajn, ale je moc zajímavé hrát normálního člověka bez nadlidské síly nebo úžasných technických vymožeností. Protože se pak o něj opravdu bojíte,“ svěřila se Cobie Smulders pro Vanity Fair.

„Tohle je marvelovský příběh, budou tu mimozemšťané, úžasné bojové scény, ale v jádru jde o lidi, kteří spolu komunikují a věnují se staré dobré ’ruční práci’, aby získali potřebné informace,“ líčí herečka.

Špionážní thriller jako záchrana?

Zní to poměrně slibně. Marvel býval dlouhá léta nedobytnou továrnou na spolehlivě šlapající blockbustery, jenže po sérii rozpačitě přijatých filmů z poslední doby u fanoušků své kouzlo ztrácí. A potřebuje zabodovat, byť „jen“ na televizní obrazovce.

Výkonný producent série Jonathan Schwartz uvedl, že Tajná invaze si bere hodně ze špionážních thrillerů Johna le Carrého (autora knižních předloh seriálů Noční recepční, Malá bubenice či filmu Jeden musí z kola ven) z období studené války a seriálů jako Homeland nebo The Americans, které se zabývají střetem loajality a vlastní identity.

Co se samotných Skrullů týče, poprvé jsme se s nimi setkali ve filmu Captain Marvel, kde se ale titulní hrdinka setkala s umírněnou frakcí. Skrullové v tomto příběhu nepředstavovali hrozbu, ale oběti galaktické války, které potřebovaly pomoci. Od té doby se ale mnohé změnilo.

Ve snímku Spider-Man: Daleko od domova spolupracovali Skrullové s Furym. Tajná invaze bude prvním projektem, kde se naplno rozezní struny jejich temné a nepřátelské povahy.

Kromě Jacksona a Cobie Smulders se v seriálu objeví Ben Mendelsohn, Emilia Clarke, Kingsley Ben-Adir a další. Scénář napsal Kyle Bradstreet, režii měla na starosti dvojice Thomas Bezucha a Ali Selim. Premiéru bude mít 21. června na streamovací službě Disney+.