VIDEO: Film Králíček Jojo ukazuje Hitlerovi vztyčený prostředníček

  • 0
Režisér Taika Waititi je svéráz. Natočil „dokumentární“ upírskou parodii Co děláme v temnotách nebo jednu z nejvtipnějších marvelovek Thor: Ragnarok. V lednu příštího roku bude mít premiéru jeho komedie Králíček Jojo, v níž je jednou z hlavních postav Adolf Hitler.

Filmů, které se dokázaly s nadsázkou a humorem podívat na hrůzy druhé světové války, jsme už několik viděli, viz třeba Život je krásný italského herce a režiséra Roberta Benigniho.

Ale v případě Králíčka Jojo nás čeká opravdu originální podívaná. Sledujeme příběh chlapce, který vyrůstá v nacistickém Německu a sní o tom, že dá všechny své síly do služeb Adolfa Hitlera. Co si ale počne se zjištěním, že jeho matka ukrývá ve sklepě Židovku?  

Na první pohled by se mohlo zdát, že půjde o jakousi variaci na Hřebejkův film Musíme si pomáhat, ale po zhlédnutí traileru je jasné, že Taika Waititi, rodák z Nového Zélandu, po otci Maor a po matce Žid, na to šel svou vlastní cestou, plnou groteskní nadsázky a absurdního humoru. 

„Není lepšího způsobu, jak Hitlerovi a celé jeho ideologii ukázat prostředníček,“ vzkázal režisér, který si zároveň ve filmu zahrál jednu z hlavních rolí. Jeho postava je kombinací zemřelého otce hlavní dětské postavy a zidealizovaného Adolfa Hitlera. Dále se ve filmu objeví Scarlett Johanssonová nebo Sam Rockwell. 

Za zmínku stojí, že Králíček Jojo se částečně natáčel i v Česku, konkrétně v Dolních Beřkovicích, v Žatci nebo v bývalém cukrovaru v Lenešicích.

Taika Waititi je momentálně díky úspěchu marvelovky Thor: Ragnarok v Hollywoodu velmi v kursu. Jeho vizuální cítění, cit pro odlehčenou, přesto strhující akci a už zmíněný humor z něj udělaly horké zboží. Měl by se ujmout režie dalšího Thora s lákavým podtitulem Love and Thunder a hovoří se v souvislosti s ním i o hraném remaku japonského cyberpunkového animáku Akira.